Rusija i dalje najveći izvoznik "crnog zlata" u Indiju

Nju Delhi razmatra ograničenje cene ruske nafte

BiznisSvet

10.1.2023 17:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nju Delhi razmatra ograničenje cene ruske nafte Nju Delhi razmatra ograničenje cene ruske nafte
Rusija je i dalje najveći izvoznik nafte u Indiju treći mesec zaredom. Međutim, Nju Delhi bi mogao da se pridruži poštovanju gornje granice cene... Nju Delhi razmatra ograničenje cene ruske nafte

Rusija je i dalje najveći izvoznik nafte u Indiju treći mesec zaredom. Međutim, Nju Delhi bi mogao da se pridruži poštovanju gornje granice cene nafte koju su uvele zemlje Evropske unije i G7, ukoliko cena ruske nafte bude previsila cenu od 60 dolara za barel.

Nametnuta gornja granica cene nafte iz Rusije od 60 dolara za barel nije do sada uticala na uvoz ruske nafte u Indiju, jer je njena cena u ovom trenutku između 53 i 56 dolara po barelu, prenosi Komersant, pozivajući se na izveštaje indijskih medija i informacije tamošnjeg Ministarstva industrije.

Indijska vlada razmatra opcije za smanjenje obima kupovine nafte iz Rusije ukoliko EU bude uvela dodatne sankcije zemljama koje kupuju rusku naftu ili ako njena cena bude viša od 60 dolara po barelu. Rusija je u decembru isporučila Indiji rekordnih 1,17 miliona barela sirove nafte dnevno, a uvoz u decembru bio je za 24 odsto viši nego u novembru. Glavni kupci ruske nafte bile su privatne rafinerije u Indiji.

Prema Reinfinitivu, isporuke ruske nafte Ural u Indiju porasle u novembru na 3,7 miliona tona, dostigavši rekordnih 53,2 odsto ukupnog obima uvoza preko morskih luka. Prema navodima agencije Reuters, Rusija prodaje naftu Indiji sa popustom od 12 do 15 dolara, a prema Bloombergu ruskom naftom se 6. januara trgovalo po ceni od 37,80 dolara za barel.

Zemlje EU, G7 i Australija odredile su gornju cenu ruske nafte od 60 dolara po barelu, koja se primenjuje od 5. decembra. Sporazumu se pridružila i Norveška, a ruski predsednik Vladimir Putin ukazom je zabranio prodaju nafte i njenih derivata zemljama koje primenjuju ograničenje cene.

  • GOCA BG

    11.1.2023 #1 Author

    Rusija je i ocekivala ovako nesto,verujem da imaju novi plan sto se tice Indije…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...