Pregovori Moskve I Nju Delhija

Rusija i Indija blizu međusobnog priznanja platnih sistema

NovacSvetVesti

22.8.2022 10:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rusija i Indija blizu međusobnog priznanja platnih sistema Rusija i Indija blizu međusobnog priznanja platnih sistema
Rusija i Indija mogle bi uskoro da priznaju jedna drugoj platne sisteme Mir i RuPay. Indijski izvori navode da se o ovom pitanju razgovaralo... Rusija i Indija blizu međusobnog priznanja platnih sistema

Rusija i Indija mogle bi uskoro da priznaju jedna drugoj platne sisteme Mir i RuPay. Indijski izvori navode da se o ovom pitanju razgovaralo prošle nedelje tokom posete indijskog savetnika za nacionalnu bezbednost Adžita Dovala Moskvi.

Doval se sastao sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševom, kao i sa potpredsednikom vlade Denisom Manturovim, kao i sa drugim ministrima i članovima ruske vlade, prenosi Kommersant.

Prema navodima indijskog dnevnog lista Deccan Herald, Rusija i Indija razgovaraju o proširenju upotrebe nacionalnih valuta u bilateralnoj trgovini. Razmatrana je i mogućnost stvaranja međunarodne rezervne valute na bazi zemalja BRICS-a. To su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Prema navodima indijskog dnevnika Economist Times iz marta, Moskva i Nju Delhi stvorile su sistem analogan SWIFT-u, za obračune plaćanja između zemalja, podseća Bloomberg, navodeći da je Moskva ponudila Nju Delhiju da plaća naftu u rubljama.

Indija je koristila svoju nacionalnu valutu za kupovinu ruske nafte i uglja, a u julu je zvanično uvela međunarodna trgovinska poravnanja u rupijima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...