Prognoza centralne banke u Moskvi

Neizbežan pad životnog standarda u Rusiji

SvetVesti

28.12.2022 12:14 Autor: Vladimir Jokanović 4

Neizbežan pad životnog standarda u Rusiji Neizbežan pad životnog standarda u Rusiji
Ekonomisti ruske centralne banke predvideli su neizbežan pad životnog standarda i u slučaju pozitivnog ekonomskog scenarija u narednoj godini. Eksperti su razmotrili tri scenarija... Neizbežan pad životnog standarda u Rusiji

Ekonomisti ruske centralne banke predvideli su neizbežan pad životnog standarda i u slučaju pozitivnog ekonomskog scenarija u narednoj godini. Eksperti su razmotrili tri scenarija za efikasnost zamene uvoza, što je prioritet ruske privrede.

Optimistički scenario pretpostavlja da nema poteškoća u stvaranju potpunih analoga uvoznih proizvoda i da nema gubitaka u produktivnosti pri korišćenju robe koja zamenjuje uvoz. Prema ovom scenariju, BDP najpre opada, ali se zatim postepeno oporavlja tokom 15 godina, privreda smanjuje proizvodnju domaće robe i povećava proizvodnju robe koja zamenjuje uvoz. Stručnjaci ocenjuju da se takva strategija dugoročno isplati, prenosi Komersant.

Neutralni scenario predviđa nepotpunu supstituciju uvoza, što znači da kvalitet domaće robe nije zagarantovan, kao i da postoji asimetrija između dve vrste uvoza, ako je lakše zameniti potrošna dobra, nego investiciona. U tom slučaju BDP u početku opada, a kasnije se samo delimično oporavlja. Potrošnja je delimično smanjena a životni standard potrošača je niži nego u prethodnom scenariju.

Pesimistički scenario pretpostavlja nizak nivo zamene uvoza i minimalan udeo domaćih dobara u potrošnji, kao i ograničene izvozne resurse koji su usmereni na kupovinu uvoznih, pretežno potrošačkih dobara. Prema ovom scenariju, BDP se neće oporaviti i na kraju će pasti za trećinu vrednosti, a njegov pad je posledica tri faktora. Prinudnog korišćenja rada i kapitala za supstituciju uvoza, smanjenja zarada od izvoza i smanjenje privrede.

Ruska vlada izradila je 162 projekta za supstituciju uvoza do 2030. godine. Planirano je da se u tu svrhu izdvoji 5.200 milijardi rubalja (oko 73 milijarde dolara). Od toga 2.300 milijardi rubalja biće obezbeđeno u vidu povoljnih kredita, a 2.900 milijardi od investitora. Vlada je u saveznom budžetu za 2023. godinu opredelila novac za subvencije i državne garancije za projekte zamene uvoza.

  • GOCA BG

    28.12.2022 #1 Author

    Sasvim i ocekivano,sa sankcijama i svim pritiscima koje imaju,odlicno se drze…

    Odgovori

  • Iva

    29.12.2022 #2 Author

    Sve za ocekivati

    Odgovori

  • TATJANA

    30.12.2022 #3 Author

    U svakom scenariju su loše prognoze

    Odgovori

  • Coka13

    8.1.2023 #4 Author

    Pa svakako ne može biti kao da se ništa ne događa kod njih. Sasvim očekivano.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...