Rast budžetskog deficita u Rusiji u decembru

Manjak za prošlu godinu oko 47 milijardi dolara

NovacSvet

11.1.2023 10:39 Autor: Vladimir Jokanović 3

Manjak za prošlu godinu oko 47 milijardi dolara Manjak za prošlu godinu oko 47 milijardi dolara
Deficit ruskog federalnog budžeta dostigao je navodno rekordnih 56 milijardi dolara u decembru nakon pada prihoda od izvoza nafte i povećanja rashoda za rat... Manjak za prošlu godinu oko 47 milijardi dolara

Deficit ruskog federalnog budžeta dostigao je navodno rekordnih 56 milijardi dolara u decembru nakon pada prihoda od izvoza nafte i povećanja rashoda za rat u Ukrajini.

Budžetski manjak za celu prošlu godinu iznosi oko 47 milijardi dolara, iako je u prvih 11 meseci Rusija beležila suficit, pokazuje proračun Bloomberga na bazi preliminarnih vladinih podataka koje je Moskva objavila u utorak.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je na sednici vlade da deficit za celu godinu iznosi 2,3 odsto BDP-a. „Ti pokazatelji nisu loši“, ocenio je premijer Mihail Mišustin, komentarišući izveštaj ministra finansija.

Preliminarni podaci vlade pokazuju da je potrošnja u 2022. godini bila za trećinu veća u poređenju sa predviđanjima pre rata u Ukrajini. Državni rashodi u Rusiji najveći su na kraju godine, što doprinosi povećanju deficita u tom periodu.

Prilivi od visokih cena izvoza nafte i gasa pomogli su da se nadoknadi rast troškova, ali se taj trend nedavno promenio. Cene ruske nafte pale su nakon što su zapadne zemlje uvele gornju granicu cene kako bi ograničile prihode Moskve, koja je počela da razmatra povećanje poreza za velike kompanije da bi popunila deficit.

Uprkos pritiscima, fiskalna pozicija Rusije ostaje snažna zahvaljujući godinama stroge politike. Predviđeno je da deficit u ovoj godini bude oko dva odsto BDP-a. Prognoze su zasnovane na ceni nafte od 70 dolara po barelu.

 • Maria

  11.1.2023 #1 Author

  Vać negde napisah, rat je skup hobi…

  Odgovori

 • GOCA BG

  15.1.2023 #2 Author

  Opravdan gubitak,jos sankcije na vazduh da im uvedu…

  Odgovori

 • Coka13

  23.1.2023 #3 Author

  A mislili su da ratuju bez posledica? Ma kako da ne.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...