Samit Evroazijske ekonomske unije

Putin: Očigledan pad inflacije u Rusiji

SrbijaSvet

9.12.2022 13:42 Autor: Vladimir Jokanović 1

Putin: Očigledan pad inflacije u Rusiji Putin: Očigledan pad inflacije u Rusiji
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u petak da inflacija u zemlji slabi. „Imamo očigledan trend pada inflacije“, ocenio je Putin na sastanku Vrhovnog... Putin: Očigledan pad inflacije u Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u petak da inflacija u zemlji slabi. „Imamo očigledan trend pada inflacije“, ocenio je Putin na sastanku Vrhovnog evroazijskog ekonomskog saveta (SEEC) u Kirgistanu. Trenutna godišnja inflacija u Rusiji kreće se oko 11,7 odsto.

Putin je dodao da se makroekonomski pokazatelji u ruskoj ekonomiji odražavaju na sve zemlje Evroazijske ekonomske unije (EAEU), prenosi Russia Today. Predsednik Rusije naveo je tokom samita da je stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji sedam puta viša nego u EAEU.

On je istakao da je stopa nezaposlenosti u državama EAEU smanjena za devet meseci 2022. godine za „primetnih“ 18 odsto i sada iznosi oko 1,1 odsto od ukupne radne snage. Putin je naglasio da je stopa nezaposlenosti jedan od ključnih pokazatelja stanja privrede u celini, kao i da je stopa nezaposlenosti u EU oko sedam procenata, a u Rusiji oko 3,9 odsto.

Prema Putinovim rečima cene gasa u zapadnim zemljama su 10 puta veće nego u zemljama EAEU. „Razlika u cenama gasa u zemljama EAEU i EU razlikuje se 10 i više puta. Ne za neki procenat, nego 10 i više puta“, rekao je Putin, prenosi TASS. Ranije u petak cena gasa u Evropi porasla je iznad 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara.

Lideri država EAEU potpisali su na samitu 15 dokumenata, među kojima je i odluka o početku pregovora sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i odluka o glavnim pravcima međunarodnog delovanja EAEU u 2023. godini.

Pored Rusije, zemlje članice EAEU su Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan, dok je kandidat za čanstvo Tadžikistan, a Moldavija ima status posmatrača. Sporazume o slobodnoj trgovini EAEU potpisala je sa Vijetnamom i Srbijom, a pregovori sa Egiptom i Tajlandom su u toku.

  • GOCA BG

    9.12.2022 #1 Author

    Potpisivanjem sporazuma sa ovim zemljama Rusija ce jos vise ekonomski da ojaca…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...