Moskva bez promene monetarne politike

Banka Rusije zadržala kamatnu stopu od 7,5 odsto

BankeSvet

16.12.2022 12:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

Banka Rusije zadržala kamatnu stopu od 7,5 odsto Banka Rusije zadržala kamatnu stopu od 7,5 odsto
Banka Rusije zadržala je svoju ključnu kamatnu stopu na 7,5 odsto godišnje. Ruska centralna banka drži ovaj nivo kamatne stope od septembra, navodeći da... Banka Rusije zadržala kamatnu stopu od 7,5 odsto

Banka Rusije zadržala je svoju ključnu kamatnu stopu na 7,5 odsto godišnje. Ruska centralna banka drži ovaj nivo kamatne stope od septembra, navodeći da će dalje odluke o visini kamate biti donete uzimajući u obzir dinamiku inflacije i restruktuiranje privrede.

Prema navodima Bloomberga odluka Banke Rusije u skladu je sa očekivanjim ekonomista. Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina održaće u petak posle podne u Moskvi konferenciju za novinare.

Inflatorna očekivanja u Rusiji ostaju nepromenjeno visoka, kao i rizik od budžetskog deficita. Potražnja je oslabila, a neizvesnost po pitanju spoljne trgovine i dalje je velika, iako efekat poslednjih sankcija još nije očigledan, prenosi Finam. Do februarskog zasedanja centralne banke očekuje se sniženje neizvesnosti.


Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da inflacija u zemlji slabi. „Imamo očigledan trend pada inflacije“, ocenio je Putin. Trenutna godišnja inflacija u Rusiji kreće se oko 11,7 odsto.

Banka Rusije zajedno sa Ministarstvom trgovine razvija podsticaje za privlačenje građana na finansijsko tržište, prenosi TASS. Reč je o ruskim finansijskim instrumentima, kao i poreskim olakšicama i povlasticama. Pored toga, priprema se davanja garancija u pogledu pouzdanosti imovine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...