Moskva beleži ekonomske rezultate bolje od očekivanih

Inflacija u Rusiji do 13 odsto, pad BDP-a manji od tri procenta

SvetVesti

30.8.2022 11:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u Rusiji do 13 odsto, pad BDP-a manji od tri procenta Inflacija u Rusiji do 13 odsto, pad BDP-a manji od tri procenta
Inflacija u Rusiji do kraja tekuće godine mogla bi da dostigne 12 do 13 odsto, izjavio je prvi potpredsednik vlade Andrej Belousov. U obraćanju... Inflacija u Rusiji do 13 odsto, pad BDP-a manji od tri procenta

Inflacija u Rusiji do kraja tekuće godine mogla bi da dostigne 12 do 13 odsto, izjavio je prvi potpredsednik vlade Andrej Belousov. U obraćanju na zasedanju vladine komisije za unapređenje stabilnosti ruske ekonomije pod sankcijama, on je naveo da je procenjeni pad BDP-a za ovu godinu manji od tri odsto.

„Generalno, očekujemo da će stopa inflacije (u tekućoj godini) biti u rasponu od 12 do 13 procenata, uzimajući u obzir trenutna kretanja, što je naravno mnogo pozitivnije i optimističnije nego što smo očekivali pre nekoliko meseci“, rekao je Belousov, prenosi Komersant.

Potpredsednik ruske vlade rekao je pad potrošnje u ovoj godini procenjen na 4,2 odsto, ali da bi potrošnja trebalo da poraste u narednoj godini za 2,5 do tri odsto, kao i da je zabeležen određeni oporavak domaće potražnje, kako među preduzećima, tako i među potrošačima.

„Ove godine će, najverovatnije, opšti ekonomski rezultati mereni dinamikom BDP-a zabeležiti pad od manje od tri odsto, zapravo nešto više od dva odsto. Sledeće godine imamo sve šanse da ograničimo pad BDP-a na jedan odsto“, ocenio je Belousov, prenosi Russia Today. Prema njegovim rečima, ukupna situacija u privredi sada je bolja nego što se ranije predviđalo.

On je istakao problematičan trenutak sa izvozom energenata koji je potpao pod sankcije EU. „Vrhunac ovih ograničenja dolazi na jesen i zato moramo pažljivo da procenimo kako će se situacija razvijati“, rekao je Belousov. U oblasti nerobnog neenergetskog izvoza nadležni očekuju smanjenje obima za oko 17 odsto do kraja ove godine.

Uvoz u Rusiju trenutno iznosi 65 do 70 odsto od prošlogodišnjeg nivoa, dok je kritični uvoz smanjen za 11 do 12 odsto. Ranija prognoza Ministarstva privrede predviđala je povećanje cena od 17,5 odsto do kraja godine, dok je centralna banka predvidela inflaciju od 18 do 23 odsto i pad BDP-a za osam do 10 procenata.

Roba u Rusiji pojeftinila je u avgustu treći mesec zaredom, a državna statistička agencija registrovala je prošlonedeljnu deflaciju od 0,13 odsto. Potrošačka potražnja, međutim, opala je za skoro 10 odsto u tekućem kvartalu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...