Moskovska berza ponovo otvorena za strane investitore

Trgovanje ruskim obveznicama dozvoljeno klijentima iz zemalja koje „nisu neprijateljske“

BerzaNovacSvetVesti

16.8.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Trgovanje ruskim obveznicama dozvoljeno klijentima iz zemalja koje „nisu neprijateljske“ Trgovanje ruskim obveznicama dozvoljeno klijentima iz zemalja koje „nisu neprijateljske“
Moskovska berza delimično je otvorena za strane investitore nakon višemesečne suspenzije zbog rata u Ukrajini. Berza je saopštila da će investitorima iz zemalja koje... Trgovanje ruskim obveznicama dozvoljeno klijentima iz zemalja koje „nisu neprijateljske“

Moskovska berza delimično je otvorena za strane investitore nakon višemesečne suspenzije zbog rata u Ukrajini. Berza je saopštila da će investitorima iz zemalja koje nisu neprijateljske biti dozvoljeno da trguju obveznicama.

Rusija je zatvorila svoja tržišta u februaru kako bi ograničila iznošenje novca iz zemlje tokom rata, a iz trgovanja su i dalje isključeni neki od najvećih ruskih investitora, zemlje koje su uvele ekonomske sankcije Moskvi, prenosi BBC.

Moskvovska berza je saopštila da će ponovo otvoriti svoje tržište obveznica za „klijente nerezidente iz zemalja koje nisu neprijateljske, kao i nerezidente čiji su krajnji korisnici ruska pravna ili fizička lica“. Trgovanje obveznicama biće omogućeno Kini i Turskoj, koje nisu uvele sankcije Rusiji.

Banke, brokeri i kompanije za upravljanje investicijama počele su da registruju svoje inostrane klijente na berzi. Nakon zatvaranja tržišta u februaru, u martu je počelo postepeno ponovno otvaranje koje je bilo ograničeno na obveznice koje je izdala ruska vlada.

Nastavak trgovanja ove nedelje isključuje investitore iz „neprijateljskih“ zemalja, kojima je i dalje zabranjena prodaja ruskih hartija od vrednosti. To uključuje zemlje članice Evropske unije, Kanadu i Japan, dakle grupu koja je činila 90 odsto investicija u Rusiju prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...