Potražnja za kineskom valutom u Rusiji povećana od početka sukoba u Ukrajini

Moskovska berza započela trgovanje obveznicama u juanima

BerzaNovacSvetVesti

4.8.2022 10:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Moskovska berza započela trgovanje obveznicama u juanima Moskovska berza započela trgovanje obveznicama u juanima
Moskovska berza je započela trgovanje obveznicama denominovanim u kineskim juanima u nastojanju da privuče azijske investitore, ponudivši prvo dužničke hartije od vrednosti koje je... Moskovska berza započela trgovanje obveznicama u juanima

Moskovska berza je započela trgovanje obveznicama denominovanim u kineskim juanima u nastojanju da privuče azijske investitore, ponudivši prvo dužničke hartije od vrednosti koje je izdao ruski proizvođač aluminijuma Rusal.

„Dužnički instrumenti denominovani u kineskim juanima otvaraju ruskim zajmoprimcima još jedan izvor devizne likvidnosti“, saopštio je šef za tržište duga na Moskovskoj berzi Gleb Ševelenkov (Gleb Shevelenkov).

Potražnja za juanima u Rusiji je porasla od 24. februara, nakon početka sukoba u Ukrajini, a Zapad uveo sveobuhvatne sankcije Moskvi ograničavajući njen pristup tržištu dolara i eura, prenosi agencija Mina.

„U prvoj polovini ove godine, prosečan dnevni promet juana na ruskom valutnom tržištu porastao je više od 12 puta“, saopštila je Moskovska berza.

Kako je objašnjeno, obveznice denominovane u juanima su namenjene širokom spektru investitora koji koriste kinesku valutu i osmišljene su s ciljem da prošire mogućnosti za profesionalne berzanske učesnike i njihove klijente.

„Nadamo se da će u budućnosti pojava obveznica u juanu na ruskom tržištu privući i strane, posebno azijske investitore“, rekao je Ševelenkov.

Dve Rusalove obveznice denominovane u juanima, u vrednosti od dve milijarde juana, odnosno oko 290 miliona evra, imaju rok dospeća 2027. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...