Zabranjen shortselling akcija do daljeg

Ponovo radi Moskovska berza, Gazprom i Lukoil beleže značajan rast

BerzaNovacSvetU fokusuVesti

24.3.2022 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Ponovo radi Moskovska berza, Gazprom i Lukoil beleže značajan rast Ponovo radi Moskovska berza, Gazprom i Lukoil beleže značajan rast
Vrednosti akcija ruskih kompanija su danas prikazale pomeranja, uglavnom naviše, nakon što se tržište kapitala u Ruskoj Federaciji delimično ponovo otvorilo za ograničeno trgovanje... Ponovo radi Moskovska berza, Gazprom i Lukoil beleže značajan rast

Vrednosti akcija ruskih kompanija su danas prikazale pomeranja, uglavnom naviše, nakon što se tržište kapitala u Ruskoj Federaciji delimično ponovo otvorilo za ograničeno trgovanje nakon najdužeg gašenja od pada Sovjetskog Saveza.

Moskovska berza nastavila je trgovanje sa akcijama 33 ruske kompanije, uključujući neka od najvećih imena, kao što su Gazprom ili Sberbank, između 10 i 14 časova po moskovskom vremenu, posle gotovo četiri nedelje zastoja.

Međutim, prodaja akcija preko kratkih pozicija (shortselling) biće i dalje zabranjena, kako bi se izbegle eventualne spekulacije, a strani investitori neće moći da prodaju akcije ili obveznice barem do 1. aprila, piše CNBC.

Ruski berzanski MOEX indeks je oko 13 časova porastao za više od pet odsto. Naftni giganti Rosneft i Lukoil zabeležili su skokove od 17 odsto, odnosno 13 odsto, dok je aluminijumska kompanija Rusal porasla za više od 13 odsto, a Norilsk Nickel za više od 10 odsto.

Na drugom kraju indeksa, akcije ruske avio-kompanije Aeroflot su u početku pale za više od 20 odsto, ali su ubrzo smanjile gubitke na oko 12 odsto.

Tagovi
BERZA RUSIJA
  • MAJALG

    24.3.2022 #1 Author

    Misljenja sam da ce iz ovoga svega Rusija izaci kao veliki pobednik, ali da ce biti lako to sigurno necu.

    Odgovori

  • DANIJELA

    24.3.2022 #2 Author

    Pa naravno. Rusija je bila i ostala sila tako da sa i bez svih mogucih sankcija i zabrana ona ce nastaviti svoj rad, radt i razvoj. Bravo!

    Odgovori

    • IVAN

      24.3.2022 #3 Author

      Tako je bas tako sve je tacno receno.

      Odgovori

  • GOCA BG

    24.3.2022 #4 Author

    Sve sto su ukinuli,Rusija to oseca ali dovoljno je mocna zemlja kojoj ce oporavak biti mnogo kraci nego bilo kojoj drugoj zemlji…

    Odgovori

  • GAGA

    24.3.2022 #6 Author

    Prezivece Rusija sankcije, ali je Evropa skocila sama sebi u usta

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    25.3.2022 #7 Author

    vreme prođe berza će raditit kompanije će se oporaviti pre ili kasnije samo se izgubljen ljudski život ne može vratiti

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #8 Author

    Naftne kompanije nikad ne mogu da propadnu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...