nema sankcija za jednu od najvrednijih stvari na svetu

Protok dijamanata iz Rusije u Indiju, potom u SAD, odvija se neometano

SvetU fokusuVesti

22.3.2022 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Protok dijamanata iz Rusije u Indiju, potom u SAD, odvija se neometano Protok dijamanata iz Rusije u Indiju, potom u SAD, odvija se neometano
Dijamanti iz Rusije nastaviće da se uvoze u Indiju gde će se prerađivati i prodavati ostatku sveta, smatraju stručnjaci iz ove oblasti. Rusija je... Protok dijamanata iz Rusije u Indiju, potom u SAD, odvija se neometano

Dijamanti iz Rusije nastaviće da se uvoze u Indiju gde će se prerađivati i prodavati ostatku sveta, smatraju stručnjaci iz ove oblasti.

Rusija je važna karika u svetskom lancu snabdevanja dijamantske industrije. Naime, ona je najveći proizvođač neobrađenog dragulja sa globalnim tržišnim udelom od 30 odsto, navodi se u izveštaju Guardiana, prenosi Eastereneye.biz.

Dok je nekoliko zemalja uvelo ekonomske sankcije Rusiji, izgleda da dijamanti iskopani u toj zemlji nisu obuhvaćeni sankcijama, navodi se u izveštaju.

Alrosa, koja čini više od 95 odsto ruske proizvodnje dijamanata i 27 odsto svetskih ekstrakata dijamanata, je kompanija pod kontrolom države – ruska vlada i regionalna administracija Jakutije zajedno drže oko dve trećine njenog udela.

Prošle nedelje, Sjedinjene Američke Države su zabranile uvoz ruskih dijamanata, ali stručnjaci smatraju da ta akcija nije dovoljna da zaustavi priliv dragog kamenja iz te evroazijske zemlje jer njeno drago kamenje ne ulazi direktno na američko tržište.

Rusija uglavnom izvozi neobrađene dijamante, a Indija, koja prerađuje 90 odsto svetskog dragog kamenja je njeno glavno direktno tržište.

Američka carina dozvoljava uvoz brušenih dijamanata iz Indije zbog „značajne transformacije“ kojoj prolaze tokom obrade.

Evropska unija do sada nije zabranila uvoz ruskih dijamanata, iako je kompanijama iz EU zabranila izvoz luksuzne robe vredne više od 300 evra (250,89 funti) u zemlju.

Britanija nije zabranila uvoz ruskih dijamanata.

Prema rečima stručnjaka u industriji Martina Rapaporta, kozmetičke sankcije ne utiču na normalno poslovanje draguljara.

„Protok dijamanata iz Rusije u Indiju, te potom u Ameriku nastaviće se neometano. Sankcije su u suštini veoma neefikasne. One ne rade ništa. Ovo neće zaustaviti ruske dijamante“, rekao je predsednik Rapaport grupe.

  • Milovan94

    22.3.2022 #1 Author

    Dobro je da bar za dijamante nema ograničenja…

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.3.2022 #2 Author

    Pa tu su se veliki dogovorili…

    Odgovori

  • MARA

    23.3.2022 #3 Author

    Pa, lepo su se organizovali, nema sta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...