Nju Delhi kupuje po sniženoj ceni

Izvoz ruske nafte u Indiju porastao 33 puta

SvetVesti

16.1.2023 16:15 Autor: Vladimir Jokanović 6

Izvoz ruske nafte u Indiju porastao 33 puta Izvoz ruske nafte u Indiju porastao 33 puta
Indija je prošlog meseca kupila rekordnu količinu ruske nafte pri čemu je ta zemlja uvezla 33 puta više ovog energenta nego godinu dana ranije.... Izvoz ruske nafte u Indiju porastao 33 puta

Indija je prošlog meseca kupila rekordnu količinu ruske nafte pri čemu je ta zemlja uvezla 33 puta više ovog energenta nego godinu dana ranije. Indija je u decembru kupovala u proseku 1,2 miliona barela dnevno, što je za 29 odsto više nego u novembru, prema podacima analitičke platforme Vortex Ltd.

Rusija je sada ubedljivo najveći izvoznik nafte u Indiju, nakon što je pre nekoliko meseci pretekla Irak i Saudijsku Arabiju, prenosi Bloomberg. Indijske rafinerije koriste jeftinu rusku naftu otkako su sankcije dovele do toga da mnogi kupci izbegavaju isporuke iz Rusije. Veliki porast uvoza u decembru rezultat je dodatnih popusta usled novih sankcija, uključujući ograničenje cene od 60 dolara po barelu.

Analitičari navode da je Rusija verovatno ponudila indijskim rafinerijama svoju naftu sa atraktivnim popustima, koje su nadmašile Kinu kao najveći uvoznik ruske nafte. Pored nafte Ural, Indija je poslednjih meseci pojačala uvoz drugih ruskih marki, kao što su Arco, Sahalin i Varandej.

Prosečna cena ruske nafte Ural od 15. decembra do 14. januara bila je 46,82 dolara po barelu ili 341,8 dolara po toni, saopštilo je rusko Ministarstvo finansija, prenose RIA Novosti. Indija zadovoljava više od 85 odsto svoje potražnje za naftom pomoću uvoza, što je čini ranjivom na nestabilnost cena.

Indijske državne rafinerije kojima je vlada u maju zabranila da podižu cene dizela i benzina, sve više se oslanjaju na jeftiniji ruski uvoz. Indijski uvoz iz Iraka takođe je porastao, za sedam odsto na oko 886.000 barela dnevno, dok su isporuke iz Saudijske Arabije porasle za 12 odsto na oko 748.000 barela dnevno.

  • SUNCOKRET

    16.1.2023 #1 Author

    Drago mi je da je Rusija na dobrom putu da prestruktuira svoj izvoz i da je mnogim zemljama u svetu jasno da je ovo rat koji Nato vodi protiv Rusije ali nažalost preko ukrajinski ledja ne hajući za njihove žrtve.

    Odgovori

    • roka

      17.1.2023 #2 Author

      Nato napao Rusiju ????????

      Odgovori

  • Dragana

    16.1.2023 #3 Author

    Pa to je smehotresno da se uvozi nesto sto imas u svojoj zemlji a pri tom da je to jeftinije…

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.1.2023 #4 Author

    Rusija se dobro snasla,preusmerila izvoz sa Evrope na Indiju…

    Odgovori

  • TATJANA

    17.1.2023 #5 Author

    Verovatno da je obostrani interes, a Rusija propasti nikad nece

    Odgovori

    • N.N.

      18.1.2023 #6 Author

      Sigurno da je obostrani interes u pitanju.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...