Bliži se zabrana uvoza ruskog dizela

EU još traži alternativu za uvoz goriva

BiznisSvet

16.1.2023 12:46 Autor: Vladimir Jokanović 2

EU još traži alternativu za uvoz goriva EU još traži alternativu za uvoz goriva
Za manje od tri nedelje, 5. februara, Evropska unija će uvesti zabranu uvoza ruskog dizela, avionskog goriva i drugih naftnih derivata, dok zemlje G7... EU još traži alternativu za uvoz goriva

Za manje od tri nedelje, 5. februara, Evropska unija će uvesti zabranu uvoza ruskog dizela, avionskog goriva i drugih naftnih derivata, dok zemlje G7 planiraju da uvedu ograničenje cena za te proizvode, čiji tačni iznosi još nisu utvrđeni. Rusija je istorijski gledano bila najveći evropski snabdevač dizelom, pa se postavlja pitanje da li je tržište spremno za ovaj šok?

„Verujemo da smo dali dovoljno vremena da naša tržišta reaguju i pronađu alternativno snabdevanje. Mapirali smo alternativne zalihe. Verujemo da smo spremni, a povrh toga imamo strateške rezerve nafte, što nam daje dodatno samopouzdanje“, rekla je evropska komesarka za Energetiku Kadri Simson, prenosi S&P Global.

Ona je navela da Kuvajt namerava da petostruko poveća izvoz dizela u Evropu, navodeći to kao primer da je EU uspešno nastojala da diverzifikuje svoje izvore snabdevanja gorivom. Kuvajt bi trebalo da zemljama EU isporuči 2,5 miliona tona dizela i da udvostruči isporuke kerozina na oko pet miliona tona, ranije je izvestio Bloomberg.

Kuvajtsko ministarstvo nafte potvrdilo je da je krajem prošle godine izvršena prva zimska isporuka dizela u Evropu, a reč je o 66.000 tona goriva. EU treba da zameni oko 600.000 barela dizela dnevno (oko 80.500 tona), a očekuje se da će deo biti nadoknađen uvozom iz SAD i Indije.

Francuska kompanija Total Energies potpisala je ugovor o uvozu dizela iz UAE, kao i nemačka kompanija Wilhelm Hoyer GmbH & Co. Reč je o isporukama 300.000, odnosno 250.000 tona mesečno u 2023. godini. EU i G7 treba da dizajniraju dve granice cene za rafinisana goriva, što je komplikovan proces sa širokim spektrom cena i značajnom promenljivošću.

  • GOCA BG

    16.1.2023 #1 Author

    Opet sami sebi kopaju bunar u koji ce upasti…

    Odgovori

  • TATJANA

    17.1.2023 #2 Author

    Najjači će se uvek snaći i obezbediti, sve je u novcu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...