barel evropskog brenta ponovo iznad 86 dolara

Kineska tražnja gura cene nafte naviše

SvetVesti

20.1.2023 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kineska tražnja gura cene nafte naviše Kineska tražnja gura cene nafte naviše
Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara po barelu, poduprte očekivanjima rasta potražnje u Kini i novih ograničenja... Kineska tražnja gura cene nafte naviše

Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara po barelu, poduprte očekivanjima rasta potražnje u Kini i novih ograničenja ruskog izvoza koji signaliziraju slabo snabdevanje.

U trenutku pisanja ovog izveštaja, u 10 časova po srednjoevropskom vremenu, cena barela severnomorske Brent nafte na evropskom tržištu iznosi 86,85 dolara, dok je teksaška WTI ponovo prešla granicu od 80 dolara i košta 81,07 dolara po barelu.

Trgovce su zabrinuli podaci o padu industrijske proizvodnje, proizvođačkih cena i prometa u maloprodaji u Sjedinjenim Američkim Državama u decembru, koji su podstakli strah od recesije.

„Neočekivano snažan pad proizvođačkih cena u SAD, pad prometa u maloprodaji i veliki pad proizvodnje u prošlom mesecu ponovno su raspirili strahovanja od ekonomske cene povećanja kamatnih stopa“, rekao je Tamaš Varga iz PVM, prenosi Mina pozivajući se na izveštaj agencije Reuters.

Tržišta su se ponovo usresredila na prognoze o oporavku potražnje u Kini nakon ublažavanja mera suzbijanja korone.

Čelnik Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol rekao je u Davosu da bi se ponuda u ovoj godini mogla približiti potražnji, dodajući da se nada da cene neće dodatno rasti kako bi popustio pritisak na zemlje u razvoju.

„Ako se kineska ekonomija u ovoj godini oporavi, kao što očekuju mnoge finansijske institucije, mogli bismo svedočiti snažnoj potražnji“, rekao je Birol, a ruska naftna industrija suočiće se na duži rok s velikim izazovima.

IEA očekuje rekordnu potražnju za naftom u ovoj godini, upozoravajući ipak na naglašenu neizvesnost. Ponuda bi po njima trebalo znatno da uspori zbog očekivanog pada proizvodnje u Rusiji.

Značajniji rast cena zakočio je danas i skok zaliha sirove nafte u SAD u prošloj nedelji. Podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazuju da su porasle za nekih 7,6 miliona barela, prema tržišnim izvorima. Analitičari su u proseku procenjivali da su blago pale.

  • GOCA BG

    21.1.2023 #1 Author

    Kina diktira traznju,videcemo kako ce biti…

    Odgovori

  • MAJALG

    22.1.2023 #2 Author

    Trziste nafte sigurno jos nece doci do stabilizacije, iako u zadnjih par meseci imamo pad cene ali i dalje je nestabilno i ne mozemo pricati o konsolidaciji trzista.

    Odgovori

  • kaćica

    22.1.2023 #3 Author

    Kina se svuda pita pa cemo pratiti situaciju

    Odgovori

  • ZVE84

    22.1.2023 #4 Author

    Da li cena potražnje diktira cenu goriva?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...