ugroženi su dobavljači iz Iraka

Kina kupuje retke vrste ruske nafte

SvetVesti

11.1.2023 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kina kupuje retke vrste ruske nafte Kina kupuje retke vrste ruske nafte
Kina je počela da kupuje i retke vrste ruske nafte, a takvo preusmeravanje poslovanja kineskih energetskih firmi moglo bi da dovede do smanjenog obima... Kina kupuje retke vrste ruske nafte

Kina je počela da kupuje i retke vrste ruske nafte, a takvo preusmeravanje poslovanja kineskih energetskih firmi moglo bi da dovede do smanjenog obima uvoza iz Iraka.

Kako navodi Bloomberg, Kina uvozi široku paletu ruske sirove nafte, uključujući manje poznatu sortu Arko, baš u trenutku kada taj azijski i svetski div udvostručuje kupovinu ovog energenta.

Kupci su preuzeli tri pošiljke sirove nafte sa Arktika, uključujući sumporom bogatu i gustu sortu Arko, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

Trgovci veruju da bi ta kupovina mogla da istisne pojedine bliskoistočne barele, poput iračke Basrah Heavy nafte.

U Murmansku se tankeri pune sortom Arko, Varandej i Novy Port, izvještava Bloomberg.

Prethodno je ruska arktička nafta isporučivana Evropi, koja je 5. decembra zabranila uvoz nafte iz Rusije (osim one koja stiže naftovodima), zbog prevelike zavisnosti od ruske nafte pojedinih članica Evropske unije.

“Preorijentacija arktičke nafte je u toku”, navodi naftni ekspert Viktor Katona.

Tankeri ukrcani u Murmansku idu i u Indiju.

Nakon što je EU zabranila uvoz ruske nafte, a G7 i EU uveli ograničenje cene na 60 dolara, nafta se iz Murmanska i baltičkih luka šalje u azijske zemlje ili u Tursku.

  • GOCA BG

    11.1.2023 #1 Author

    Samo su preusmerili na druge drzave i opet im ne mogu nista…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...