Prošle godine zabeležen rekordan rezultat

Rusija sa viškom na tekućem računu od 227 milijardi dolara

Svet

19.1.2023 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rusija sa viškom na tekućem računu od 227 milijardi dolara Rusija sa viškom na tekućem računu od 227 milijardi dolara
Suficit na tekućem računu Rusije dostigao je rekordan nivo u prošloj godini, saopštila je centralna banka te zemlje. Pad uvoza i snažan izvoz nafte... Rusija sa viškom na tekućem računu od 227 milijardi dolara

Suficit na tekućem računu Rusije dostigao je rekordan nivo u prošloj godini, saopštila je centralna banka te zemlje.

Pad uvoza i snažan izvoz nafte i gasa održali su protok stranog novca, uprkos naporima Zapada da izoluje rusku ekonomiju.

Tekući račun Rusije – mera razlike između njenog novca koji dolazi u zemlju putem trgovine, investicija i transfera i onoga što se vraća, iznosi 227,4 milijarde američkih dolara, što je 86 odsto više u odnosu na 2021. godinu, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Ruski uvoz je naglo pao prošle godine usred egzodusa zapadnih kompanija, nakon što je Zapad uveo sveobuhvatne sankcije Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, ali Kremlj je nastojao da nadoknadi prihode izgubljene od izvoza nafte i gasa u Evropu okretanjem Kini, Indiji i drugim azijskim zemljama.

Trgovina između Rusije i Kine prošle godine je dostigla rekordnih 190 milijardi dolara, prema podacima kineske carine.

Kako je uvoz pao, trgovinski bilans Moskve porastao je na 282,3 milijarde dolara, u odnosu na 170,1 milijardu dolara prethodne godine.

Centralna banka je saopštila da su više cene robe pomogle u jačanju tekućeg računa u prošloj godini, dok se uvoz polako oporavljao u njenoj drugoj polovini.

Ruski izvozni prihodi biće pod novim pritiskom ove godine, kada na snagu stupe sankcije Zapada i Japana ruskoj nafti.

Grupa sedam velikih ekonomija proširiće naftni embargo izvan sirove nafte na ruske naftne proizvode od 5. februara. Analitičari kažu da bi to moglo dovesti do smanjenja ruske proizvodnje nafte za do milion barela dnevno u prvom kvartalu ove godine.

Zvanična prognoza predviđa oštar pad ruske proizvodnje naftnih derivata ove godine na 230 miliona tona sa 272 miliona.

 • GOCA BG

  19.1.2023 #1 Author

  Rusija je nasla nova trzista za izvoz tako da sankcije nisu urodile kako je zapad planirao…

  Odgovori

 • TATJANA

  21.1.2023 #2 Author

  Ne može joj niko nista

  Odgovori

 • MAJALG

  22.1.2023 #3 Author

  Stvarno sam fascinirana kako je Rusija uspela da se izbori sa svim sankcijama i odlascima kompanija, plus rat koji vode a opet im je ekonomija i dalje u porastu.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...