Rekordan skok cena u oktobru u evropskoj monetarnoj uniji

Inflacija u evrozoni 10,7 odsto

EU

31.10.2022 12:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u evrozoni 10,7 odsto Inflacija u evrozoni 10,7 odsto
Godišnja stopa inflacije potrošačkih cena u evrozoni premašila je dvocifrenu vrednost u oktobru, prema podacima Eurostata. Inflacija je dostigla novi istorijski maksimum, naglašavajući izazove... Inflacija u evrozoni 10,7 odsto

Godišnja stopa inflacije potrošačkih cena u evrozoni premašila je dvocifrenu vrednost u oktobru, prema podacima Eurostata.

Inflacija je dostigla novi istorijski maksimum, naglašavajući izazove sa kojima se suočava Evropska centralna banka, nakon što je signalizirala nadolazeće usporavanje stope rasta.

Potrošačke cene porasle su u oktobru za 10,7 odsto u odnosu na oktobar prošle godine, premašujući procenu od 10,3 procenta, prenosi Bloomberg. U međuvremenu, proizvodnja je u trećem kvartalu usporila na 0,2 odsto u prethodna tri meseca, više nego što su očekivali analitičari i manje od 0,8 odsto u odnosu na drugi kvartal.

Iako je Nemačka, vodeća privreda Evrope, zabeležila u trećem kvartalu bolje rezultate od očekivanih, ekonomiji EU ipak se predviđa pad u narednim tromesečjima, uz oštar porast kamatnih stopa, koje najavljuje ECB. Energetska kriza nastavlja da pustoši preduzeća i domaćinstva, zbog čega se produbljivanje recesije čini neminovnom.

Dramatično usporavanje u trećem kvartalu već je bilo evidentno u Španiji i Francuskoj, uprkos oporavku turizma i industrije zabave nakon blokade zbog pandemije. Ti podaci usledili su nakon što je ECB udvostručila troškove pozajmljivanja i podigla ih na najviši nivo u više od jedne decenije, u pokušaju da obuzda inflaciju.

Godišnja inflacija u monetarnoj uniji porasla je u oktobru sa prethodnog nivoa od 9,9 odsto. Cene energenata porasle su za 41,9 odsto tokom tekućeg meseca, prenosi Investing. Cene hrane, alkohola i duvana takođe su porasle za 13,1 procenat. Bazna inflacija, koja izuzima energiju i hranu, dostigla je 6,4 odsto u oktobru.

Izgledi u evrozoni ostaju izuzetno neizvesni. Blage vremenske prilike i snabdevanje prirodnim gasom veće od očekivanog doveli su do značajnog pada veleprodajnih cena energije, ali rizici i dalje ostaju, pre svega zbog snabdevanja energijom i rata u Ukrajini. Istovremeno, zvaničnici ECB smatraju da je prioritet borba protiv inflacije.

  • Tina

    31.10.2022 #1 Author

    To je stvarno velika inflacija za evrozonu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...