Nastavljena poskupljenja energije i hrane

Septembarska inflacija u evrozoni 9,9 odsto

EU

19.10.2022 15:06 Autor: Vladimir Jokanović 4

Septembarska inflacija u evrozoni 9,9 odsto Septembarska inflacija u evrozoni 9,9 odsto
Godišnja stopa inflacije u evrozoni dostigla je 9,9 odsto u septembru u odnosu na 9,1 odsto u avgustu, objavio je u sredu Eurostat. Godinu... Septembarska inflacija u evrozoni 9,9 odsto

Godišnja stopa inflacije u evrozoni dostigla je 9,9 odsto u septembru u odnosu na 9,1 odsto u avgustu, objavio je u sredu Eurostat. Godinu dana ranije godišnja inflacija u evrozoni iznosila je 3,4 odsto.

Kada je reč o celoj Evropskoj uniji, godišnja stopa inflacije u septembru porasla je na 10,9 odsto sa 10,1 odsto u avgustu. Inflacija u EU pre godinu dana bila je 3,6 odsto.

Najniže godišnje stope septembarske inflacije u evrozoni registrovane su u Francuskoj (6,2 odsto), na Malti (7,4) i u Finskoj (8,4). Istovremeno, najviše stope inflacije u septembru imale su tri baltičke države. Estonija (24,1 odsto), Litvanija (22,5) i Letonija (22 odsto).

Inflacija je u septembru opala u šest država članica EU, u jednoj je ostala stabilna, dok je u 20 zemalja zabeležen njen rast. Najveći uticaj na rast inflacije u evrozoni u septembru imala su poskupljenja energije, a zatim hrane, alkohola i duvana, kao i usluga.

Očekivanja stručnjaka nagoveštavala su da će inflacija u evrozoni biti dvocifrena, ali ovoga puta to je za dlaku izbegnuto. To međutim ne bi trebalo da pokoleba Evropsku centralnu banku da iduće nedelje podigne kamatnu stopu za 0,75 odsto, prenosi Bloomberg.

  • VANJA

    19.10.2022 #1 Author

    Nista bolje i dalje!

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.10.2022 #2 Author

    Nastavljena poskupljenja koja ce biti jos veca u sledecem mesecu i sve u krug…

    Odgovori

  • kaćica

    20.10.2022 #4 Author

    Malo je dosadila ova prica o inflaciji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...