razmimoilaženja među ekspertima, ali zvaničnici američke centralne banke prilagođavaju se statističkim pokazateljima

Fed će najverovatnije prestati s podizanjem kamata pre kraja 2023. godine

AnalizaSvetU fokusu

5.1.2023 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fed će najverovatnije prestati s podizanjem kamata pre kraja 2023. godine Fed će najverovatnije prestati s podizanjem kamata pre kraja 2023. godine
Svi zvaničnici na redovnoj decembarskoj sednici američke centralne banke složili su se da bi trebalo usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, odnosno ubuduće preći na... Fed će najverovatnije prestati s podizanjem kamata pre kraja 2023. godine

Svi zvaničnici na redovnoj decembarskoj sednici američke centralne banke složili su se da bi trebalo usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, odnosno ubuduće preći na postepeniji rast ukoliko bude potrebno, kako bi se ograničili rizici za ekonomski rast.

Zapisnik sa sednice održane 13. i 14. decembra objavljen je u sredu i objavila ga je agencija Reuters. U njemu se jasno vidi da su kreatori monetarne politike u Federalnim rezervama SAD i dalje fokusirani na kontrolu tempa povećanja cena koji je pretio da će biti brži nego što se očekivalo, i zabrinuti zbog bilo kakve “pogrešne percepcije“ na finansijskim tržištima da njihova posvećenost borbi protiv inflacije slabi.

Zvaničnici su takođe priznali da su postigli „značajan napredak“ u protekloj godini u podizanju stopa dovoljno da smanje inflaciju. Kao rezultat toga, centralna banka je sada morala da uravnoteži svoju borbu protiv rastućih cena sa rizicima da previše uspori ekonomiju i da “potencijalno najviše optereti najugroženije grupe“ kroz nezaposlenost veću nego što je neophodno.

Većina učesnika je naglasila potrebu da se zadrži fleksibilnost prilikom pomeranja politike na restriktivniji stav, navodi se u zapisniku, ukazujući da bi zvaničnici mogli biti spremni da se vrate na povećanje od četvrtine procenta na sastanku koji će biti održan 31. januara i 1. februara.

Tržišta i pojedini ekonomisti, međutim, tek treba da odustanu od ideje da će Fed možda prestati sa povećavanjem kamata pre isteka 2023. godine, pojačavajući izazov sa kojim se ove godine suočavaju predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) i njegove kolege.

“Naše mišljenje je i dalje da će naglo ublažavanje inflacije, u kombinaciji sa značajnim smanjenjem rasta zaposlenosti, prilično dramatično promeniti pejzaž tokom prve polovine ove godine“, rekao je glavni severnoamerički ekonomista Pol Ešvort (Paul Ashwort) u svom pisanom komentaru.

Fjučersi na kamatne stope su takođe pokazali da se trgovci uglavnom drže prognoza da će Fed podići ciljnu kamatnu stopu na samo pet odsto u narednim mesecima, a zatim početi da je smanjuje u drugoj polovini godine.

Zvaničnici Feda su u decembru prognozirali da će ta stopa, koja je trenutno u rasponu od 4,25-4,50 odsto, porasti na nešto više od pet odsto do kraja 2023. godine i verovatno ostati na tom nivou neko vreme.

Američka ekonomska perspektiva sa prošlomesečnog sastanka sugeriše da bi bitka za snižavanje cena ipak mogla trajati duže nego što se očekivalo.

Nedavni ekonomski rast je bio jači nego što se ranije očekivalo, saopštilo je osoblje Feda, i kao rezultat toga se ne očekuje da će se privredna proizvodnja usporiti na tempo ispod trenda i da će nezaposlenost porasti iznad svoje “prirodne stope“ sve do kraja 2024. godine. Rast ispod trenda i nezaposlenost iznad prirodne stope smatraju se uslovima koji mogu usporiti inflaciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...