rizik od recesije i dalje postoji, poručuje američka ministarka finansija

Očekuje se značajno smanjenje inflacije u SAD tokom sledeće godine

Svet

12.12.2022 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Očekuje se značajno smanjenje inflacije u SAD tokom sledeće godine Očekuje se značajno smanjenje inflacije u SAD tokom sledeće godine
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) prognozirala je značajno smanjenje inflacije u SAD u 2023. godini, ukoliko ne dođe do novog neočekivanog šoka.... Očekuje se značajno smanjenje inflacije u SAD tokom sledeće godine

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) prognozirala je značajno smanjenje inflacije u SAD u 2023. godini, ukoliko ne dođe do novog neočekivanog šoka.

“Verujem da ćemo do kraja sledeće godine biti svedoci mnogo niže inflaciju ako ne bude… neočekivanog šoka“, rekla je ona za poznatu emisiju “60 minuta“ stanice CBS u intervjuu objavljenom u nedelju.

Upitana o verovatnoći recesije, bivša predsednica Federalnih rezervi rekla je da “postoji rizik od recesije, ali to svakako nije, po mom mišljenju, nešto što je neophodno za smanjenje inflacije”, preneo je Reuters.

Komentar Dženet Jelen usledio je nekoliko dana pre očekivanog usporavanja podizanja kamatnih stopa centralne banke Fed. Predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) je sugerisao novo povećanje referentne kamatne stope za pola procentnog poena, nakon četiri povećanja od 75 baznih poena ove godine.

Jelen je rekla za CBS da se ekonomski rast značajno usporava, inflacija popušta i da se nada da će tržište rada ostati zdravo.

Ona je rekla da se nada da će skok inflacije uočen ove godine biti kratkotrajan, i rekla je da je američka vlada naučila “mnoge lekcije“ o potrebi da se smanji inflacija nakon visokih cena viđenih 1970-ih.

Troškovi dostave su se smanjili, kao i dugi zastoji u nabavkama, dok su cene benzina na maloprodajnim mestima bile znatno niže.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...