Uprkos inflaciji i rastu kamatnih stopa

Rast uslužnog sektora u SAD

SvetVesti

6.12.2022 10:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rast uslužnog sektora u SAD Rast uslužnog sektora u SAD
Tempo rasta u sektoru usluga u SAD neočekivano je povećan u novembru uporedo sa rastom poslovne aktivnosti, uprkos usporavanju novih porudžbina i stalnim pritiscima... Rast uslužnog sektora u SAD

Tempo rasta u sektoru usluga u SAD neočekivano je povećan u novembru uporedo sa rastom poslovne aktivnosti, uprkos usporavanju novih porudžbina i stalnim pritiscima na cene.

Indeks merenja aktivnosti Instituta za upravljanje snabdevanjem u sektoru usluga porastao je na 56,5 u novembru sa 54,4 u oktobru, što ukazuje na ekspanziju nakon usporavanja u poslednjih nekoliko meseci. Ekonomisti koje je anketirao Refinitiv očekivali su da će indeks pasti na 53,3, jer su predviđali smanjenje potrošnje zbog inflacije u rastućih kamatnih stopa, prenosi Financial Times.

Analitičari navode da je sektor usluga imao nagli rast nakon opadanja u prethodna dva meseca. Jačanje poslovne aktivnosti i povećanje zaposlenosti posledica su novog fiskalnog perioda i sezone godišnjih odmora, ocenjuju stručnjaci. Potražnja za uslugama porasla je u novembru, kada je povećana poslovna aktivnost u svim delatnostima osim u finansijama i osiguranju.

Zaposlenost je porasla nakon sklapanja novih ugovora u oktobru da bi se broj osoblja povećao tokom sezone predstojećih praznika. Ograničenja u lancu snabdevanja takođe se poboljšavaju i neki ispitanici u anketi su ocenili da je skraćeno vreme proizvodnje i transporta.

Iako su isporuke dobavljača u proseku bile sporije, šest industrija, uključujući trgovinu na veliko, maloprodaju, smeštaj i usluge ishrane, prijavilo je brže isporuke. Cene su ostale visoke, a nove porudžbine su usporene, uprkos porastu poslovnih aktivnosti. Oxford Economics navodi da je poslovna aktivnost otporna, ali da bi dalji porast kamatnih stopa mogao da gurne privredu u recesiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...