Povećanje zarade na 12 dolara bi ublažilo nedostatak hrane u domaćinstvima sa niskim primanjima

Satnice za više od milion Amerikanaca ispod ili na granici minimalca

BiznisSvet

24.11.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Satnice za više od milion Amerikanaca ispod ili na granici minimalca Satnice za više od milion Amerikanaca ispod ili na granici minimalca
Kampanje da se minimalac podigne na 15 dolara po satu širom Sjedinjenih Američkih Država traju već čitavu deceniju. Međutim, ovo je minimalna satnica na... Satnice za više od milion Amerikanaca ispod ili na granici minimalca

Kampanje da se minimalac podigne na 15 dolara po satu širom Sjedinjenih Američkih Država traju već čitavu deceniju. Međutim, ovo je minimalna satnica na državnom nivou jedino u Kaliforniji, u kompanijama sa 26 ili više zaposlenih. U ostatku zemlje, tek desetak regija, među kojima su Denver, Njujork i Sijetl, nudi minimalne plate od 15 dolara ili više.

Uzimajući u obzir inflaciju i rast cena nekretnina, čak i ta plata je previše skromna za američka domaćinstva. Iz Centra za zajednice bez gladi Univerziteta Dreksel ukazuju na to da bi “prava plata koja može da podrži osnovni životni standard bez nestabilnosti kada su u pitanju hrana i stanovanje morala biti između 20 i 26 dolara po satu, ili više, u zavisnosti od države”.

Ipak, druga istraživanja pokazuju da bi povećanje na samo 12 dolara po satu bilo dovoljno da napredak u domaćinstvima s niskim primanjima koja se bore s glađu bude primetan, piše Quartz.

U toku pandemije virusa Covid-19, podaci iz Household Pulse Survey omogućili su istraživačima da uvide nedostatak hrane sa kojim se domaćinstva sa niskim primanjima suočavaju na dvonedeljnom nivou. Istraživanje bazirano na tim podacima koje je sprovela i 2021. godine objavila Džulija Rajfman (Julia Raifman) sa Univerziteta u Bostonu pokazuje da, u poređenju sa satnicama ispod osam dolara, minimalac od 12 dolara po satu umanjuje nedostatak hrane u domaćinstvima za 13 odsto.

Istraživanje Rajfmanove i njenih kolega sugeriše da, u poređenju sa platama ispod osam dolara po satu, minimalne plate između osam i 11,99 dolara na sat u domaćinstvima sa decom ne smanjuju nedostatak hrane ili ga neznatno ublažavaju. To znači postepena povećanja minimalca koja se trenutno uvode na federalnom nivou neće uticati na smanjenje gladi u ovim domaćinstvima.

U prošlosti, svako povećanje minimalne plate, ma koliko bilo malo, za političare koji se zalažu za radničku klasu predstavljalo je napredak. Povećanja minimalca u poslednje dve godine obično su se kretala od 0,50 do 0,75 dolara po satu, ostavljajući većinu država ispod naznačenih 12 dolara, pri čemu povećanje nije uvedeno u polovini američkih država.

Američki biro za statistiku rada izveštava da oko 1,1 milion Amerikanaca radi za minimalnu ili nižu platu. Povećanje na 15 dolara po satu za mnoge od njih bi značilo da mogu da prestanu da koriste socijalne naknade, za šta se bore mnogi aktivisti širom SAD.

  • TATJANA

    25.11.2022 #1 Author

    Kao i svuda, od bogatih do siromasnih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...