Mera koja bi trebalo da bude izuzetak, postala pravilo u Srbiji

FCD: Minimalna zarada ne obezbeđuje egzistencijalne potrebe zaposlenih

SrbijaU fokusuVesti

7.10.2022 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

FCD: Minimalna zarada ne obezbeđuje egzistencijalne potrebe zaposlenih FCD: Minimalna zarada ne obezbeđuje egzistencijalne potrebe zaposlenih
Povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, Fondacija centar za demokratiju (FCD) saopštila je danas da mnogi radnici u Srbiji rade u uslovima nesigurnog zaposlenja, niskih... FCD: Minimalna zarada ne obezbeđuje egzistencijalne potrebe zaposlenih

Povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, Fondacija centar za demokratiju (FCD) saopštila je danas da mnogi radnici u Srbiji rade u uslovima nesigurnog zaposlenja, niskih zarada i rizika od siromaštva, nedovoljne zaštite radnih prava, bezbednosti i zdravlja na radu.

„U Srbiji je minimalna zarada – koja bi trebalo da bude izuzetak i privremena mera, koja ima zaštitnu funkciju – postala pravilo, a njena visina ne obezbeđuje minimum egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenih i njihovih porodica. Iznos minimalne zarade u 2022. godini je ispod relativnog praga siromaštva za tročlanu porodicu koji iznosi 39.600 dinara“, navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Beta.

Dodaje se da je „nominalan rast prosečnih zarada u prvih šest meseci ove godine bio 13,5 odsto, a realan 3,5 odsto“

„FCD nastavlja rad na promociji standarda dostojanstvenog rada u Srbiji i socio-ekonomskih prava u kontekstu reformi orijentisanih na Evropsku uniju, uz implementaciju Agende 2030 UN”, piše u saopštenju.

Kako zaključuje FCD, neophodno je usklađivanje domaćeg pravnog okvira sa standardima Evropske unije i Međunarodne organizacije rada, uređivanje novih oblika rada, kao i donošenje strateških dokumenata koji uređuju pitanja iz oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike.

 • Mike

  7.10.2022 #1 Author

  Niko se ne buni, osim na društvenim mrežama i komšijama, tako da je ok. minimalac… Vide oni da mogu, premijerka zna 😉

  Odgovori

 • TATJANA

  9.10.2022 #2 Author

  Naravno da nije dosta ni za minimum

  Odgovori

 • Milovan94

  9.10.2022 #3 Author

  Naravno da ne obezbedjuje

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.10.2022 #4 Author

  Tri minimalca nije dovoljno za pristojan zivot…

  Odgovori

 • VERA

  9.10.2022 #5 Author

  Nikako da se.minimalac poveca.

  Odgovori

 • LEKI

  16.10.2022 #6 Author

  Nije uopste dovoljno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...