Predsednica Evropske centralne banke poručila da će ECB nastaviti da "kroti" rast cena

Lagard: Inflacija u evrozoni još nije na vrhuncu

EU

29.11.2022 09:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lagard: Inflacija u evrozoni još nije na vrhuncu Lagard: Inflacija u evrozoni još nije na vrhuncu
Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) ocenila je tokom izlaganja pred Odborom Evropskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku da nije... Lagard: Inflacija u evrozoni još nije na vrhuncu

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) ocenila je tokom izlaganja pred Odborom Evropskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku da nije uverena u to da je inflacija dostigla vrhunac nakon što je prešla najviše zabeležene nivoe u evrozoni.

Lagard je takođe rekla evropskim poslanicima da ECB nije gotova sa podizanjem kamatne stope čiji je cilj ublažavanje efekata povećavanja cena, prenela je agencija Beta.

Prema njenim rečima, previše je neizvesnosti da bi se znalo da li će inflacija koja je u oktobru iznosila 10,6 odsto, uskoro pasti u 19 zemalja koje koriste evro.

„Kada se pogleda u ono što tera cene da rastu, nevezano na to da li se radi o hrani ili robi široke potrošnje ili o energentima, mi ne vidimo komponente ili smer koji bi me naterao da poverujem da smo dostigli vrhunac inflatornih kretanja i da će inflacija ubrzo opasti“, istakla je Lagard.

To, prema njenim rečima, znači da će ECB „nastaviti da kroti inflaciju svim oruđima koja joj stoje na raspolaganju“, a primarno kroz povećanje kamatne stope, dodala je ona u obraćanju evroparlamentarcima.

Nakon trećeg velikog povećanja kamatne stope u oktobru, što je najbrži ikada zabeležen ritam njihovog skakanja naviše, ECB, kako je Lagard rekla, očekuje da će „dodatno povećavati stope, do nivoa koji je neophodan kako bi se obezbedilo da se inflacija u dogledno vreme vrati na srednjoročni projektovani procenat od dva odsto“.

ECB se, podseća Beta, pridružila Federalnim rezervama SAD i drugim centralnim bankama širom sveta u brzom podizanju kamatnih stopa radi suzbijanja inflacije, koja je podivljala dok se globalna ekonomija prvo oporavljala od pandemije virusa Covid-19, a onda se pogoršala usled invazije Rusije na Ukrajinu koja je izazvala rat u toj zemlji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...