Podaci ECB za oktobar - vesnik recesije

Smanjenje obima depozita i kredita u evrozoni

BankeEU

28.11.2022 15:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

Smanjenje obima depozita i kredita u evrozoni Smanjenje obima depozita i kredita u evrozoni
Stanovništvo evrozone manje pozajmljuje novac od banaka, a depoziti finansijskih institucija su opali za rekordan iznos u oktobru, prema podacima koje je Evropska centralna... Smanjenje obima depozita i kredita u evrozoni

Stanovništvo evrozone manje pozajmljuje novac od banaka, a depoziti finansijskih institucija su opali za rekordan iznos u oktobru, prema podacima koje je Evropska centralna banka objavila u ponedeljak.

Brojke su pokazale da je smanjena suma novca koja teče u finansijskom sistemu evrozone posle decenije brzog rasta, koji je bio posledica ultra labave monetarne politike, prenosi Financial Times. Ukupni iznos novca u depozitima finansijskih institucija evrozone, isključujući centralne vlade pao je za 64 milijarde evra.

Ukupni depoziti u evrozoni pali su u oktobru za rekordnih 149 milijardi evra, u poređenju sa prethodnim mesecom. Depoziti stanovništva porasli su za 15 milijardi evra, ali to je bilo najmanje povećanje u poslednjih pet godina i za oko 60 odsto manje u odnosu na prosek u prethodna tri meseca, što ukazuje da potrošači manje štede.

Došlo je i do usporavanja kreditiranja stanovništva, jer su banke u oktobru odobrile nove hipoteke u iznosu od osam milijardi evra, što je pad sa 15 milijardi evra u septembru. To je najniži nivo obima kredita od vrhunca evropske krize izazvane pandemijom korona virusa u aprilu 2020. godine.

Analitičari ocenjuju da će u narednim mesecima doći do daljeg slabljenja depozita i kreditiranja u skladu sa očekivanim usporavanjem rasta BDP-a i recesijom u evrozoni tokom predstojeće zime.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...