Toksična kombinacija ugrožava evrozonu

ECB upozorava na rastuće rizike po finansijski sistem

EU

16.11.2022 12:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

ECB upozorava na rastuće rizike po finansijski sistem ECB upozorava na rastuće rizike po finansijski sistem
Rizici po evropski finansijski sistem rastu zbog potencijalno toksične kombinacije recesije, rastuće inflacije, rastućih troškova i niže likvidnosti, upozorila je Evropska centralna banka (ECB).... ECB upozorava na rastuće rizike po finansijski sistem

Rizici po evropski finansijski sistem rastu zbog potencijalno toksične kombinacije recesije, rastuće inflacije, rastućih troškova i niže likvidnosti, upozorila je Evropska centralna banka (ECB).

„Domaćinstva i preduzeća širom evrozone već osećaju posledice veće inflacije i slabije ekonomske aktivnosti, usred tekuće energetske krize izazvane ratom u Ukrajini“, rekao je potpredsednik ECB Luis de Gindos (Luis de Guindos) u pregledu finansijske stabilnosti banke koji se sprovodi dva puta godišnje.

ECB je saopštila da visoka inflacija, rastuća verovatnoća recesije evrozone i rastući troškovi finansiranja „predstavljaju sve veće izazove“ za zadužena domaćinstva, preduzeća i vlade, što bi moglo da dovede do bankrota i veće nestabilnosti na finansijskim tržištima.

Ovogodišnja previranja na britanskim tržištima i raniji pad gotovine koji je pogodio evropske trgovce energentima ukazali su da je evropski finansijski sistem sve ranjiviji na oštre promene tržišnih cena koje bi se mogle preliti u širu krizu, saopštila je ECB.

ECB je pozvala globalne regulatore, koje koordinira Odbor za finansijsku stabilnost, da ubrzaju rad na rešavanju ranjivosti nebankarskog sektora na smanjenje gotovine. Otpornost i profit banaka imaju korist od viših kamatnih stopa, ali pretnje kvalitetu aktive mogu da dovedu do većih potreba za provizijom, navodi se u izveštaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...