Prema fleš podacima S&P Global

Evrozona na putu u recesiju

EUVesti

23.8.2022 14:23 Autor: Vladimir Jokanović 2

Evrozona na putu u recesiju Evrozona na putu u recesiju
Brzi podaci o proizvodnji u dve najveće evropske ekonomije, Nemačkoj i Fracuskoj, ukazali su na trend pada u recesiju, prema istraživanju koje je sproveo... Evrozona na putu u recesiju

Brzi podaci o proizvodnji u dve najveće evropske ekonomije, Nemačkoj i Fracuskoj, ukazali su na trend pada u recesiju, prema istraživanju koje je sproveo S&P Global.

Avgust je drugi mesec zaredom u kojem je fleš procena kompozitnog indeksa menadžera nabavke (PMI) za Nemačku pao ispod granice od 50, na 47,6 u odnosu na 48,1 u julu, prenosi National News.

Širom evrozone vrednost PMI pala je na 49,2 u avgustu sa 49,9 u julu, što je nešto bolje od prognoze ekonomista, koji sa najavili pad na 49. Merač aktivnosti francuskog privatnog sektora pao je na 49,8 što je najniži nivo od početka 2021. godine i problema koje je izazvala pandemija, pokazali su podaci S&P Global.

Nove porudžbine su smanjene i u uslužnom sektoru, a kompanije su pokazale najniži nivo samopouzdanja od novembra 2020. godine. Ipak, uslužne aktivnosti ostale su u blagom plusu, dok je proizvodnja opala do recesivne faze.

Visoka inflacija i slabija potražnja za poslom posle pandemije doveli su do toga da preduzeća i građani smanje potrošnju, ocenjeno je u izveštaju, gde se dodaje da evropskim ekonomijama predstoji izazovan ulazak u kraj godine.

Recesija u evrozoni je verovatnija nego pre, jer troškovi energije rastu velikom brzinom od početka ratnih sukoba u Ukrajini, a do pada proizvodnih aktivnosti došlo je uprkos tome što su velike fabrike završavale stare porudžbine i stvarale višak gotovih proizvoda najbržim tempom od 1997. godine. Indeks zaliha gotovih proizvoda popeo se na 53,3.

Kompozitni PMI u evrozoni sugeriše da ekonomija monetarne unije klizi ka recesiji pod teretom rastućih troškova energije, a najgore je verovatno pred nama, ocenjuju stručnjaci za Bloomberg. Evrozona, koja trpi najbrži rast cena od uvođenja zajedničke valute, takođe se priprema za dalje povećanje kamatnih stopa nakon što je Evropska centralna banka prošlog meseca povećala troškove zaduživanja, prvi put od 2011. godine.

Rast zaposlenosti u avgustu pao je na najniži nivo u poslednjih godinu i po. U Nemačkoj koja se više od drugih oslanja na prirodni gas iz Rusije, proizvodnja je počela da se smanjuje u julu, što se nastavilo u avgustu, dok je zajednička valuta evro pala na najniži nivo prema dolaru u poslednje dve decenije.

  • kaćica

    23.8.2022 #1 Author

    Ovo nije dobra vest,nadam se da ce biti resenja.

    Odgovori

  • TATJANA

    24.8.2022 #2 Author

    Ne ocekuje nas nista sjajano

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...