Osnovna inflacija u evropskoj zemlji na nivou od dva odsto

Švajcarska ove godine neće ući u recesiju

EUNovacVesti

8.8.2022 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Švajcarska ove godine neće ući u recesiju Švajcarska ove godine neće ući u recesiju
Švajcarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svetskom snabdevanju energijom. Glavni ekonomista u... Švajcarska ove godine neće ući u recesiju

Švajcarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svetskom snabdevanju energijom.

Glavni ekonomista u Vladi Švajcarske Erik Šajdeger (Eric Scheidegger) rekao je da je ekonomska situacija u ovoj državi dobra, te da se ne očekuje recesija, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Uprkos mogućnosti da će doći do nestašice struje i efektima rusko-ukrajinskog sukoba, Šajdeger ne vidi da bi u Švajcarskoj moglo doći do ozbiljne privredne krize.

„Trenutno je situacija u privredi još uvek dobra. Pokazatelji čak govore da se privreda, nakon izbijanja rata u Ukrajini, sve bolje razvija. Samim tim, mere ekonomske potpore kao što su opšte povlastice ili poreske olakšice trenutno nisu ni potrebne ni korisne“, dodao je Šajdeger.

On je naveo da je švajcarska privreda manje osetljiva na visoke cene energije nego druge evropske zemlje, jer gas čini samo pet odsto njihove ukupne potrošnje energije.

Rekao je da će Vlada Švajcarske raspravljati o mogućim merama za suzbijanje visokih cena energije u narednim nedeljama što bi moglo uključivati smanjenje premija zdravstvenog osiguranja za domaćinstva s niskim prihodima.

Što se tiče inflacije, Šajdeger je izjavio da je Švajcarska „ostrvo blaženstva“ u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i da će inflacija verovatno pasti pre kraja godine.

„Sa 3,4 odsto, inflacija je ovde mnogo niža nego u drugim zemljama. Osnovna inflacija, koja isključuje svežu hranu, energiju i gorivo, iznosi dva odsto“, rekao je on.

  • MILICA

    8.8.2022 #1 Author

    Švajcarska – zemlja večitog mira i neutralnosti, nije ni za poredjenje sa SAD-om

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    8.8.2022 #3 Author

    Naravno da neće kada se planski radi

    Odgovori

  • SNEZANA

    8.8.2022 #4 Author

    Svaka im cast kako odolevaju izazovima

    Odgovori

  • kaćica

    8.8.2022 #5 Author

    Nisam ni sumnjala jaka je to zemlja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.8.2022 #6 Author

    Blago njima,oni bezbrizno zive…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...