Pozajmice planirane za finansiranje Projekta razvoja lokalne infrastrukture

Krediti Francuske agencije za razvoj i IBRD od ukupno 265,2 miliona evra pred poslanicima

Srbija

24.2.2023 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Krediti Francuske agencije za razvoj i IBRD od ukupno 265,2 miliona evra pred poslanicima Krediti Francuske agencije za razvoj i IBRD od ukupno 265,2 miliona evra pred poslanicima
Poslanici Skupštine Srbije izjasniće se tokom aktuelnog zasedanja i o potvrđivanju zajma u maksimalnom iznosu od 176,8 miliona evra, koji je Srbiji odobrila Francuska... Krediti Francuske agencije za razvoj i IBRD od ukupno 265,2 miliona evra pred poslanicima

Poslanici Skupštine Srbije izjasniće se tokom aktuelnog zasedanja i o potvrđivanju zajma u maksimalnom iznosu od 176,8 miliona evra, koji je Srbiji odobrila Francuska agencija za razvoj, kao i o 88,4 miliona evra vrednoj pozajmici Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Kako stoji u Predlogu zakona o potvrđivanju ugovora o kreditu sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), Srbija namerava da implementira Projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava ukupne vrednosti 265,2 miliona evra.

AFD je zato, ugovorom koji je potpisan 5. decembra 2022. godine, stavila na raspolaganje deo novca za finansiranje projekta, u iznosu od najviše 176,8 miliona evra. Kredit je odobren sa mogućnošću izbora između fiksne ili varijabilne kamate za svaku tranšu koju Srbija povuče, uz fiksnu referentnu stopu od 3,55 odsto godišnje, kao i sa rokom dospeća od 12 godina uz grejs period od šest godina.

Sufinansijer Projekta razvoja lokalne infrastrukture je i IBRD, sa kojom je sklopljen Sporazum o zajmu u vrednosti od 88,4 miliona evra.

U obrazloženju Sporazuma o zajmu sa IBRD, Vlada Srbije navela je da je rok dospeća tog zajma 12 godina, uz grejs period od tri godine i kamatnu stopu u iznosu šestomesečnog EURIBOR-a sa varijabilnom maržom od 0,63 odsto.

Rok za završetak Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava, za koji je je i napravljen ovaj kreditni aranžman sa AFD i IBRD je 30. novembar 2028. godine.

Sam Projekat ima tri komponente – „Klimatski pametna mobilnost“, koja se fokusira na poboljšanje transportne i prateće infrastrukture, zatim „Jačanje kapaciteta za pružanje transportnih usluga“, kao i komponentu „Projektno upravljanje i podizanje svesti“.

Za finansiranje „Klimatski pametne mobilnosti“ planirano je 249,28 miliona evra, za komponentu jačanja kapaciteta 10,17 miliona evra a za projektno upravljanje 5,75 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...