da li je to deo "političkog paketa" za podršku EU?

Vlada Srbije, Mercedes, Rio Tinto i EBRD pregovaraju o izgradnji fabrike e-automobila

EUSrbijaSvet

24.2.2023 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada Srbije, Mercedes, Rio Tinto i EBRD pregovaraju o izgradnji fabrike e-automobila Vlada Srbije, Mercedes, Rio Tinto i EBRD pregovaraju o izgradnji fabrike e-automobila
Vlada Srbije, nemački automobilski gigant Mercedes, australijsko-britanska kompanija Rio Tinto i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pregovaraju o realizaciji projekta za izgradnju... Vlada Srbije, Mercedes, Rio Tinto i EBRD pregovaraju o izgradnji fabrike e-automobila

Vlada Srbije, nemački automobilski gigant Mercedes, australijsko-britanska kompanija Rio Tinto i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pregovaraju o realizaciji projekta za izgradnju Mercedesove fabrike električnih automobila u Srbiji, koja bi trebalo da koristi baterije od litijuma, a koji će iskopavati Rio Tinto, objavio je danas Demostat na osnovu saznanja u diplomatskim krugovima.

Pregovori, o projektu vrednom 2,5 milijardi evra, bliže se dogovoru, a potencijalna investicija zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u Srbiji, ali i od spoljnopolitičke orijentacije vlasti u Srbiji u narednom periodu, prenosi Beta pozivajući se na Demostat.

Kako je ukazano, odluka nemačkog giganta da otvori fabriku u Srbiji, uz garancije EBRD, „bila bi jasan pokazatelj u kom pravcu Srbija ide – ka Zapadu“, a poslao bi i snažnu poruku i drugim velikim svetskim investitorima o Srbiji kao sigurnoj destinaciji za investiranje.

U tekstu se navodi da je uslov za ovu i realizaciju drugih investicija sa Zapada koje su u planu, „postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što na koncu znači uvođenje sankcija Rusiji“.

„Dolazak Mercedesa može biti i deo ‘šargarepe’ koja je obećana Srbiji ukoliko bude konstruktivna u pregovorima sa Prištinom i ako prihvati evropski plan za Kosovo i Metohiju“, preneo je Demostat.

Dodaje se da su evropski zvaničnici su srpskom rukovodstvu jasno stavili do znanja da Srbija, ukoliko ne prihvati evropski plan, može da očekuje posledice koje će se, između ostalog, ali u velikoj meri, odraziti na ekonomiju i privredu. Sa druge strane, ukoliko plan prihvati, Srbiji je dato do znanja da bi dobila ekonomsku pomoć, kao i investicije u raznim oblastima privrede.

„To praktično znači i da će Rio Tinto iskopavati litijum u Srbiji, iako je Vlada Srbije zvanično obustavila projekat Jadar početkom prošle godine zbog protesta ekoloških aktivista“, piše Demostat.

Podsećaju i da je kompanija Rio Tinto već sarađivala sa EBRD 2015. godine na projektu podzemnog rudnika bakra u Mongoliji. EBRD u Srbiji, pored ostalog, pruža i podršku javno-privatnim partnerstvima i koncesijama.

 • MAJALG

  26.2.2023 #1 Author

  Kakva igra ovo nije normalno, kako pokusavaju kroz navodne investicije da proguraju rio tinto i iskop litijuma i da nas u potpunosti uniste.

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.2.2023 #2 Author

  Ni malo mi se ne dopada cela prica…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.