Vlada Rusije Srbiji omogućila otplatu zajmova u rubljama

Ove godine na naplatu dospeva ukupno 117,5 miliona dolara ruskih kredita

SrbijaSvet

3.2.2023 08:45 Autor: Milica Rilak 0

Ove godine na naplatu dospeva ukupno 117,5 miliona dolara ruskih kredita Ove godine na naplatu dospeva ukupno 117,5 miliona dolara ruskih kredita
Ruska vlada odobrila je mogućnost otplate kredita u rubljama za Srbiju, a odluka je, kako je objavila agencija TASS, usvojena u cilju razvijanja i... Ove godine na naplatu dospeva ukupno 117,5 miliona dolara ruskih kredita

Ruska vlada odobrila je mogućnost otplate kredita u rubljama za Srbiju, a odluka je, kako je objavila agencija TASS, usvojena u cilju razvijanja i jačanja prijateljskih odnosa između zemalja. Relevantna uredba objavljena je u četvrtak na zvaničnom portalu pravnih informacija. Zakonom o budžetu Srbije za 2023. godinu planirana je otplata dva od ukupno tri kredita koji su deo naše republičke kase.

Iz nacrta protokola koji je usvojila Vlada Rusije proizilazi da se on odnosi na dva kredita, odobrena u 2013. godini, kredit dat u 2019. godini i ugovor o izmirenju dugova zaključen 2021. godine, naveo je TASS.

„Sva plaćanja po ugovorima srpska strana će vršiti u korist ruske partije u rubljama“, navodi se u dokumentu.

U budžetu Srbije za 2023. godinu navedena su tri kredita koje je Srbiji odobrila Vlada Rusije.

Glavnica prvog kredita, koji se u budžetu vodi pod nazivom „Finansiranje budžetskog deficita 2“ dospeva ove godine i iznosi 37,5 miliona dolara. Kredit je odobren sa kamatom od 3,5 odsto.

Foto: Pixabay.com

U budžetu su notirana još dva državna izvozna kredita ruske vlade, a ove godine Srbija je planirala da isplati glavnicu od 80 miliona dolara kredita odobrenog sa kamatom od 4,10 odsto. Glavnica drugog izvoznog kredita, od 67,4 miliona evra i sa kamatom od dva odsto, dospeva u martu 2026. godine.

Srbija i Rusija su u oktobru 2019. godine sklopile sporazum kojim je ruska strana odobrila srpskoj strani državni izvozni kredit u iznosu do 172,5 miliona evra, za finansiranje 75 procenata vrednosti svakog ugovora o isporuci robe, obavljanju radova i pružanju usluga za projektovanje i izgradnju elektrotehničke infrastrukture na železničkim deonicama „Stara Pazova – Novi Sad“ i „Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom“, kao i izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje kretanjem vozova na teritoriji Srbije.

„Srpska strana izmiruje faktički iskorišćeni iznos kredita u periodu od pet godina u dvadeset jednakih rata 30. marta, 30. juna, 30. septembra i 30. decembra svake godine, pri čemu će prvo plaćanje za izmirenje kredita biti izvršeno 30. marta 2026. godine“, stoji u Zakonu o potvrđivanju sporazuma o kreditu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...