Uoči ministarskog sastanka OPEC+

Telefonski razgovor Putina i Mohameda Bin Salmana

SvetVesti

31.1.2023 12:12 Autor: Vladimir Jokanović 2

Telefonski razgovor Putina i Mohameda Bin Salmana Telefonski razgovor Putina i Mohameda Bin Salmana
Saudijski prestolonaslednik Mohamed Bin Salman i ruski predsednik Vladimir Putin održali su telefonski razgovor uoči virtuelnog sastanka OPEC+ koji je zakazan za sredu u... Telefonski razgovor Putina i Mohameda Bin Salmana

Saudijski prestolonaslednik Mohamed Bin Salman i ruski predsednik Vladimir Putin održali su telefonski razgovor uoči virtuelnog sastanka OPEC+ koji je zakazan za sredu u cilju održavanja stabilnosti cena nafte, saopštio je Kremlj.

Sastanak ministara zemalja članica OPEC+ koji će biti posvećen održavanju stabilnosti cena nafte biće održan u sredu u popodne. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došla agencija Reuters, promene sadašnje politike proizvodnje nafte malo su verovatne, pre svega zbog oporavka cena od početka ove godine.

Ključna tema sastanka Zajedničkog ministarskog komiteta za praćenje OPEC+, biće kineska potražnja. Ruska proizvodnja nafte do sada je pokazala otpornost na zapadne sankcije i ograničenja cene ruske nafte, koje su zapadne zemlje uvele u decembru.

Cene nafte pale su za više od jedan odsto dan uoči ministarskog sastanka OPEC+, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice. Severnomorska nafta Brent spustila se na oko 83,7 dolara za barel, a američka sirova nafta WTI na 76,7 dolara po barelu. U sredu se takođe očekuje odluka Fed-a o daljem povećanju kamatnih stopa.

OilPrice izvestio je prošle nedelje da se zbog neizvesnosti u vezi sa kineskom potražnjom i ruskom ponudom u februaru i martu, očekuje da će OPEC+ zadržati trenutne nivoe proizvodnje, odnosno da će se proizvoditi oko dva miliona barela dnevno manje u odnosu na period pre pandemije.

  • TATJANA

    1.2.2023 #1 Author

    Verujem da nece jos biti značajnih promena i pomaka dok se situacija sa Ukrajinom ne sredi

    Odgovori

  • MAJALG

    5.2.2023 #2 Author

    Verujem da ce stanje ostati nepromenjeno i da se nece povecati kolicina proizvodnje nafte.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...