Lansiran projekat iza koga stoji i izvršni direktor OpenAI

Worldcoin – kriptovaluta do koje se dolazi skreniranjem oka

LifestyleSvet

25.7.2023 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Worldcoin – kriptovaluta do koje se dolazi skreniranjem oka Worldcoin – kriptovaluta do koje se dolazi skreniranjem oka
Worldcoin, projekat kripovalute iza koga stoje izvršni direktor OpenAI-ja Sem Altman (Sam Altman) i Aleks Blanija (Alex Blania) udruženi u kompaniji Tools for Humanity,... Worldcoin – kriptovaluta do koje se dolazi skreniranjem oka

Worldcoin, projekat kripovalute iza koga stoje izvršni direktor OpenAI-ja Sem Altman (Sam Altman) i Aleks Blanija (Alex Blania) udruženi u kompaniji Tools for Humanity, lansiran je u ponedeljak.

Osnovna ponuda tog projekta je kreiranje „digitalnog pasoša“ nazvanog World ID, kojim se dokazuje da je njegov nosilac ljudsko biće. Procedura skeniranja obavlja se uz pomoć „worldcoin orb“-a, srebrne kugle veličine one za kuglanje, objavio je Reuters.

Da bi dobio World ID, kupac se prijavljuje da lično uradi skeniranje šarenice oka koristeći pomenutu kuglu. Jednom kada skeniranje šarenice kugle potvrdi da je osoba pravi čovek, kreira se digitalni pasoš.

Procedura skeniranja i kreiranja digitalnog pasoša nazvana je „orbing“, i ta procedura moći će ubuduće da se obavi u 35 gradova, odnosno 20 zemalja, objavio je Reuters, uz podsećanje da kriptovaluta worldcoin već ima dva miliona korisnika. U nekim gradovima kao „poklon“ uz skeniranje dobija se token worldcoina.

Vrednost worldcoina na kripto berzi Binance kretala se u ponedeljak od početnih 0,15 dolara do maksimalnih 5,29, da bi sredinom dana pala na 2,49 dolara.

Emitovano je ukupno 143 miliona worldcoina, a inicijalna ponuda ograničena je na 10 milijardi „novčića“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...