Najavljene mere protiv neopravdanih poskupljenja

U Hrvatskoj zbog uvođenja evra trgovci podigli cene i do 30 odsto

BankeIzdvajamoPoslovanjeRegion

6.1.2023 17:04 Autor: Ljiljana Begović 16

U Hrvatskoj zbog uvođenja evra trgovci podigli cene i do 30 odsto U Hrvatskoj zbog uvođenja evra trgovci podigli cene i do 30 odsto
Građani Hrvatske ušli su u novu godinu sa novom zvaničnom valutom – evro je zamenio kunu, a trgovci cene u izlozima, preračunavši ih po... U Hrvatskoj zbog uvođenja evra trgovci podigli cene i do 30 odsto

Građani Hrvatske ušli su u novu godinu sa novom zvaničnom valutom – evro je zamenio kunu, a trgovci cene u izlozima, preračunavši ih po važećem kursu. Ipak, izgleda da su se delimično obistinile i strepnje pojedinaca da će doći do zloupotreba, te da će privikavanje na nove novčanice biti prilika za nesavesne prodavce da pokušaju neopravdano da „podignu vrednost“ svojih proizvoda.

Tako je već u prvim danima nove 2023. godine u Hrvatskoj došlo do vidljivog poskupljenja određenih roba i usluga.

Iz Hrvatskog udruženja za zaštitu potrošača (HUZP) za Biznis.rs kažu da su cene više za 20 do 30 odsto.

“Nisu svi proizvodi jednako poskupeli. Već pre uvođenja evra cene su povećane za 30 odsto, i to pre svega šećera, brašna, ulja, odnosno osnovnih životnih namirnica. Sada su porasle od 50 centi, pa naviše. Najveći problem je sa proizvodima koje ne kupujemo tako često, pa i ne znamo koje su bile prethodne cene”, objašnjavaju iz udruženja.

Na pitanje kako udruženja za zaštitu potrošača reaguju na ovakvo podizanje cena naši sagovornici kažu da oni mogu samo da konstatuju da su cene više, ali da poskupljenja ne može da spreči ni državna inspekcija jer – prema pravilima EU – kapitalisti mogu da podižu cene dokle god kupac to može da plati.

“Sada Vlada Republike Hrvatske preduzima mere, ali šta će biti od toga ne zna se. Pretili su trgovcima nekakvim „crnim listama“, a na kraju se od toga verovatno odustalo”, kažu iz HUZP.

Foto: Freepik.com

Premijer hrvatske vlade Andrej Plenković rekao je da su bila očekivana minimalna poskupljenja, ali da je došlo do profiterstva.

„To je čisto profiterstvo i lov u mutnom i mi ćemo se tome suprotstaviti. To je fenomen pohlepe. Vlada će učiniti sve da se to ne dogodi. Svi nadležni će doprineti da se otkriju nepoštene prakse i svi će dobiti zadatak da deluju. Pozivam sve da se distanciraju od onih koji neopravdano dižu cene, a pozivamo sve privredne subjekte da revidiraju svoje cene na one od kraja decembra“, poručio je Plenković.

Ministar privrede Davor Filipović objavio je mere hrvatske vlade protiv neopravdanog dizanja cena.

„Obavezuju se svi poslovni subjekti, uključujući kreditne institucije i ostali pružaoci finansijskih usluga, kao i svi koji su protiv zakona digli cene, da revidiraju maloprodajne cene svojih roba i usluga i to da budu određene visinom cena od 31. decembra 2022. godine“, rekao je Filipović, a preneo Dnevnik.hr.

„Zadužuju se inspektorat, poreska uprava, carina, ministarstva, HNB… da bez kašnjenja, u okviru svoje nadležnosti, sprovedu pojačani nadzor subjekata. Uz to, Ministarstvo privrede će biti zaduženo za pripremu i lansiranje digitalne platforme za praćenje cena“, rekao je Filipović.

Iz Hrvatskog udruženja za zaštitu potrošača kažu da su, iako ima problema sa cenama, u principu građani i trgovci bili spremni na promenu zvanične valute.

“Uz malo dobre volje, ako dođem sa 10 kuna da platim nešto jedan evro moraju da mi vrate kusur u evrima, ali ako trgovac nema jer nije menjačnica i ja pristanem na kune neće biti problema. Uz malo dobre volje sve se može srediti. U globalu trgovci imaju evre i sitne novce-cente, pa protiče sve uz početne muke, ali se situacija sređuje”, ocenjuju iz HUZP.

Test strpljenja na startu

U razgovoru sa kolegama iz Zagreba i Splita došli smo do zaključka da su prvi utisci građana Hrvatske o efikasnosti tranzicije sa kune na evro bili – sporost banaka, zastoj u online plaćanjima i zaokruživanje cena trgovaca (naravno, naviše).

Tako nam je jedna sagovornica navela da su pojedine banke bile offline više od 24 sata, zbog migracije produktnih linija. Ocena je da je ceo proces mogao da bude bolje organizovan i brže sproveden, jer su mnogi korisnici e-bankinga i m-bankinga ostali bez svojih funkcija i po nekoliko dana, i to baš u vreme novogodišnjih praznika. Bilo je problema i sa bankomatima, a digitalna plaćanja su „pucala“ od 31. decembra popodne. Neke internet prodavnice su pogrešno iskazivale cene.

„Takođe, mnogi su zbog zaokruživanja podigli cene, pa sad kreću inspekcije. Sve u svemu, nije bilo baš tako kritično, ali moglo je da prođe i mnogo bolje“.

Naš drugi sagovornik podseća da su cene počele značajno da rastu još tokom decembra, pa je promena valute bila samo dodatno „ulje na vatru“.

„Sada je došao evro, a ljude mrzi da računaju i preračunavaju, pa zaokružuju. Ali – 0,3 evra je značajno više nego 0,3 kune i tu se malo gubi percepcija o vrednosti, pa ima nekih zanimljivih zaokruživanja. Ipak, mislim da će se sve to primiriti kad se naviknemo da sada i plate stižu u evrima, a to nisu baš velike cifre. Fali pokoja nula…“

  • SRDJAN

    6.1.2023 #1 Author

    Secam se da se ovako nesto pricalo i za Nemacku kad je marku zamenila evrom.

    Odgovori

  • DUSICA

    6.1.2023 #2 Author

    Samo su iskoristili priliku da još više podignu cene.

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.1.2023 #3 Author

    To se i ocekivalo u Hrvatskoj…

    Odgovori

    • Bella

      8.1.2023 #4 Author

      Slazem se svakako se to ocekivalo.

      Odgovori

  • LELA

    7.1.2023 #5 Author

    Klasika odmah poskupljenja

    Odgovori

  • Milovan94

    7.1.2023 #6 Author

    Tačno sam znao da mora doći do poskupljenja.

    Odgovori

  • MARA

    8.1.2023 #7 Author

    Lepo su iskoristili situaciju..

    Odgovori

  • MAJALG

    8.1.2023 #8 Author

    Ovo je sasvim ocekivano, nista dobro nije donela evropa malim zemljama, nazalost tako ce biti i sa nasim komsijama.

    Odgovori

  • NATI29

    8.1.2023 #9 Author

    To je bas previse

    Odgovori

  • Maria

    8.1.2023 #10 Author

    Bukvalno su profitirali preko noći.

    Odgovori

  • MAŠA

    8.1.2023 #11 Author

    Strasno, bezobrazluk

    Odgovori

  • Dragana

    8.1.2023 #12 Author

    Volela bih da znam razlog za poskupljenje

    Odgovori

  • Ika

    8.1.2023 #13 Author

    Samo iskoriscavaju situaciju

    Odgovori

  • Boba3

    8.1.2023 #14 Author

    Nije fer to sto rade, ali nema ko da ih zaustavi

    Odgovori

  • TATJANA

    9.1.2023 #15 Author

    Nece zadugo, brzo će se to regulisati

    Odgovori

  • N.N.

    9.1.2023 #16 Author

    Ocekivano, nazalost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...