Prognoze Hrvatskog udruženja banaka za 2023. godinu

Bankari očekuju usporavanje rasta BDP Hrvatske na 1,3 odsto u 2023. godini

BankeRegionU fokusu

28.12.2022 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bankari očekuju usporavanje rasta BDP Hrvatske na 1,3 odsto u 2023. godini Bankari očekuju usporavanje rasta BDP Hrvatske na 1,3 odsto u 2023. godini
Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je publikaciju „HUB Izgledi 2/2022“ u kojoj glavni ekonomisti najvećih banaka iznose mišljenja o najvažnijim privrednim kretanjima – a... Bankari očekuju usporavanje rasta BDP Hrvatske na 1,3 odsto u 2023. godini

Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je publikaciju „HUB Izgledi 2/2022“ u kojoj glavni ekonomisti najvećih banaka iznose mišljenja o najvažnijim privrednim kretanjima – a njihove prognoze su da će u ovoj godini rast BDP-a biti 5,9 odsto, da bi u 2023. godini snažno usporio na 1,3 odsto.

Četvoro glavnih ekonomista prognoziralo je rast BDP Hrvatske u rasponu od jedan do 1,8 odsto, dok je prosečna očekivana stopa rasta od 1,3 odsto viša od zvaničnih očekivanja Vlade Hrvatske (0,7 odsto) i Evropske komisije (1 odsto), dok je na tragu prognoze Hrvatske narodne banke od 1,4 odsto, saopštio je HUB, a prenosi SEEbiz.

Kada je reč o usporavanju rasta, glavni ekonomisti očekuju kratkotrajnu recesiju u EU, dok kao faktore otpornosti Hrvatske vide ulazak u evrozonu i Šengen, kao i značajnije korišćenje EU fondova, što bi moglo da ublaži recesione pritiske u sledećoj godini.

Očekuje se nastavak rasta realnih investicija po visokoj stopi od oko šest odsto.

Relativan optimizam glavnih ekonomista, kako su ocenili iz HUB, vidljiv je kada je reč o analizi tržišta rada.

Očekuju neznatno usporavanje stope rasta nominalnih plata, tako da se uz nižu očekivanu inflaciju realne plate vraćaju u zonu rasta, a posebno u drugoj polovini sledeće godine, uz mogućnost daljeg smanjenja stope nezaposlenosti.

Glavni ekonomisti očekuju da će hrvatska vlada u 2023. godini ostvariti zacrtane fiskalne planove.

„Prinos na desetogodišnju državnu obveznicu očekuje se na nivou od 3,6 odsto na kraju ove i na kraju sledeće godine. Ako izuzmemo očekivanu zakasnelu korekciju kratkoročnih prinosa koji još nisu reagovali na promenu monetarne politike ECB, glavni ekonomisti očekuju stabilne prinose“, istaknuto je u publikaciji „HUB Izgledi 2/2022“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...