Nove cene usluga u prvoj polovini 2023. godine

Operateri u Hrvatskoj menjaju uslove poslovanja zbog inflacije

EURegionU fokusu

5.1.2023 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Operateri u Hrvatskoj menjaju uslove poslovanja zbog inflacije Operateri u Hrvatskoj menjaju uslove poslovanja zbog inflacije
Kablovski operateri u Hrvatskoj razmišljaju, a neki i planiraju uvođenje indeksne klauzule u opšte uslove poslovanja, koja bi im omogućila da jednom godišnje usklade... Operateri u Hrvatskoj menjaju uslove poslovanja zbog inflacije

Kablovski operateri u Hrvatskoj razmišljaju, a neki i planiraju uvođenje indeksne klauzule u opšte uslove poslovanja, koja bi im omogućila da jednom godišnje usklade cene usluga sa stopom inflacije ili deflacije, o čemu im je stručno mišljenje dao i regulator HAKOM.

HAKOM je stručno mišljenje o mogućnostima indeksacije, odnosno uvođenja indeksne klauzule dao telekomima još početkom novembra, pritom uzimajući u obzir presudu Evropskog suda o pravilima po kojima to mogu učiniti, tj. povećavati cene usluga usled inflacije.

Iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj kažu da će 9. januara dopuniti svoje opšte uslove poslovanja vezane za usluge te da se dopuna odnosi na eventualne izmene cena usluga zbog inflacije, a promene će stupiti na snagu u prvoj polovini godine.

„To nije zbog prelaska na evro nego zbog inflacije, za koju smo svesni da utiče na svakoga, pa smo uveli i određene mere kako bi se ona što manje odrazila na cenu naših usluga“, kažu iz HT-a, dodajući da su o tome izvestili i na svojim veb stranicama i da su počeli da šalju obaveštenja korisnicima da uvode mogućnost usklađenjivanja cena s prosečnom godišnjom stopom inflacije koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku (DZS), piše Seebiz.

Ističu i da će ograničiti podizanje cena do maksimalno 10 odsto godišnje, ma kakva bila stopa inflacije, te da korisnicima nude mogućnost raskida ugovora bez plaćanja naknade za pogodnosti/popuste koje su imali u sklopu usluge i to u roku 60 dana (dva meseca) od primanja obaveštenja uz račun za decembar.

Foto: Freepik.com

I kompanija A1 je poslala obaveštenja korisnicima.

Iz telekoma A1 Hrvatska ističu da su svim korisnicima usluga uz mesečni račun za decembar 2022. poslali obaveštenje o uvođenju tzv. indeksne klauzule u opšte uslove poslovanja, kao i da je takva klauzula uobičajena praksa u telekom industriji u svetu zbog višegodišnjih nestabilnih tržišnih uslova i osiguranja nužnih investicija u telekomunikacijsku infrastrukturu.

„Na osnovu ovakve izmene korisnici imaju pravo na raskid ugovora bez naknade u roku od dva meseca od dana primanja obaveštenja. A1 Hrvatska još uvek nije doneo konačnu poslovnu odluku o primeni indeksne klauzule, a u slučaju da to odluči korisnici će biti obavešteni najkasnije 30 dana pre primene novih cena“, poručuju iz A1.

Dodaju i da je sve u skladu sa stručnim mišljenjem HAKOM-a koji je obavešten o dopunama opštih uslova.

Iz HAKOM-a dodaju da nemaju uticaja na to koliki će procenat telekomi staviti u indeksaciju tj. za koliko će povećati cene zbod inflacije, ali da to ne bi smelo da bude više od godišnje stope nego samo isto ili manje.

Analitičari kažu da će se tek videti koliko će i hoće li indeksacija, ako se za nju odluče telekomi, biti povoljna ili nepovoljna za korisnike, no da se time operatori u vreme velike inflacije i drugih pritisaka mogu koliko-toliko osigurati tokom obveznog trajanja ugovora korisnika.

Smatraju i da, ako to uvedu svi telekomi, prelazak od jednog ka drugom operatoru korisnicima neće puno doneti, jer će svi imati manje-više iste uslove.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.