Ekonomski gubici iznad desetogodišnjeg proseka

Prirodne katastrofe koštaju osiguravajuću industriju više od 100 milijardi dolara

NovacOsiguranjeSvetVesti

1.12.2022 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Prirodne katastrofe koštaju osiguravajuću industriju više od 100 milijardi dolara Prirodne katastrofe koštaju osiguravajuću industriju više od 100 milijardi dolara
Osiguravajuća industrija zabeležiće drugu godinu zaredom gubitke od prirodnih katastrofa veće od 100 milijardi dolara, navodi se u detaljnoj prognozi. Swiss Re institut, istraživački... Prirodne katastrofe koštaju osiguravajuću industriju više od 100 milijardi dolara

Osiguravajuća industrija zabeležiće drugu godinu zaredom gubitke od prirodnih katastrofa veće od 100 milijardi dolara, navodi se u detaljnoj prognozi.

Swiss Re institut, istraživački ogranak globalnog reosiguravača, procenjuje da je kombinacija evropskih zimskih oluja, australijskih poplava i uragana Ijan u Sjedinjenim Američkim Državama do sada generisala osigurane gubitke u iznosu od 115 milijardi dolara, piše Financial Times.

Ta cifra je znatno iznad desetogodišnjeg proseka od 81 milijarde dolara za ove vrste isplata i čini 2022. petom najskupljom zabeleženom godinom kada su u pitanju osigurani gubici.

Direktor sektora za rizike od katastrofa u kompaniji Swiss Re Martin Bertog (Martin Bertog) rekao je da su klimatske promene, urbani razvoj i gomilanje bogatstva u oblastima zaštićenim od katastrofa podstakli povećanje troškova.

Procenjuje se da je uragan Ijan oštetio osiguravajući sektor za iznos između 50 i 60 milijardi dolara. Ova svota je ispod prvobitnih procena, ali je prema podacima Swiss Re instituta i dalje drugi najveći osigurani gubitak nakon uragana Katarina iz 2005. godine.

Kako kaže Bertog, uragan Endru, koji je pre 30 godina pogodio obale Floride, Bahama i Luizijane, doneo je gubitak od 20 milijardi dolara, što se do tada nikada nije dogodilo. Samo poslednjih šest godina beležimo sedam takvih uragana.

Ukupni ekonomski gubici od prirodnih katastrofa i katastrofa koje je prouzrokovao čovek dostigli su od početka godine do sada 268 milijardi dolara, procenjuje Swiss Re, što je manje u odnosu na prošlu godinu, ali i dalje iznad desetogodišnjeg proseka.

  • BIJUTI27

    1.12.2022 #1 Author

    Kad ce taj smak sveta, pa naplatimo osiguranja

    Odgovori

  • Jovana24

    1.12.2022 #2 Author

    Najvise mi je zao tih osiguravajucih drustava, ma jadni.

    Odgovori

  • TATJANA

    2.12.2022 #3 Author

    Na prirodne katastrofe ne može se uticati u velikoj meri, a zato može u onim koje izlazi a ljudski faktor

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    2.12.2022 #4 Author

    Osiguravajuca društva po prirodi svoga poslovanja nikada dugoročno ne mogu biti u minusu. Manja preduzeća se reosiguravaji kod većih i tako se dodatno obezbeđuju.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.12.2022 #5 Author

    Ne mogu svakako podlovati u gubitku zbog prirode posla…

    Odgovori

  • Dea

    3.12.2022 #6 Author

    Pa na zalost,sve vise i vise ce biti prirodnih nepogoda jer se lose ophodimo prema istoj…

    Odgovori

    • N.N.

      8.12.2022 #7 Author

      Bas tako i nikada se necemo opametiti.

      Odgovori

  • Dragana

    4.12.2022 #8 Author

    Uvek se racuna na njih to je za ocekivati

    Odgovori

  • Emilija

    4.12.2022 #9 Author

    Sve je vise prirodnih katastrofa na globalnom nivou

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...