Ambiciozan plan lidera najmoćnijih zemalja sveta

G20 za ograničavanje globalnog zagrevanja

Svet

16.11.2022 14:06 Autor: Vladimir Jokanović 1

G20 za ograničavanje globalnog zagrevanja G20 za ograničavanje globalnog zagrevanja
Lideri grupacije zemalja G20 obećali su u sredu da će nastojati da ograniče globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa, što je potez koji su... G20 za ograničavanje globalnog zagrevanja

Lideri grupacije zemalja G20 obećali su u sredu da će nastojati da ograniče globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa, što je potez koji su pozdravili pregovarači na klimatskom samitu UN COP27 u Egiptu.

Grupa vodećih zemalja, uključujući najveće emitere, Sjedinjene Američke Države i Kinu, kao i Saudijsku Arabiju, Veliku Britaniju i Nemačku, priznala je da bi efekti klimatskih promena bili „mnogo niži pri porastu temperature od 1,5 Celzijusovih u poređenju sa dva Celzijusa“, što je bio manje ambiciozan cilj u Pariskom sporazumu, prenosi Financial Times.

„Odlučni smo da nastavimo sa naporima da ograničimo povećanje temperature na 1,5 stepeni Celzijusovih“, navedeno je u saopštenju G20. To bi zahtevalo „smislene i delotvorne akcije i posvećenost svih zemalja“ i hitno delovanje.

Uključivanje ambicioznog temperaturnog cilja u konačni sporazum COP27 bila je značajna tačka sporenja, jer su se neke zemlje odupirale tome. Uključivanje temperaturnog cilja u saopštenje G20 predstavlja važan signal ministrima i pregovaračima na klimatskoj konferenciji COP27 i celom svetu.

Američki izaslanik za klimu Džon Keri (John Kerry) rekao je na brifingu da je „veoma malo“ zemalja nastojalo da izbegne uključivanje cilja od 1,5 stepeni Celzijusovih u konačni tekst COP27. Prema tvrdnjama naučnika, svet se zagrejao za najmanje 1,1 stepen u poređenju sa predindustrijskom erom, a očekuje se da će ekstremni vremenski događaji biti sve češći.

Vodeći svetski klimatolozi ocenili su prošle godine da bi u najboljem scenariju, koji uključuje brzo smanjenje emisija, zagrevanje moglo da dostigne 1,5 stepeni Celzijusovih do 2060. godine, ali bi planeta mogla ponovo da se ohladi na 1,4 stepeni Celzijusovih od nivoa iz predindustrijskog doba do 2100. godine, ako se preduzmu sve preporučene mere.

Lideri G20 na Baliju takođe su ohrabrili pregovarače na COP27 da „ostvare napredak u gubitku i šteti“, što se odnosi na finansijsku podršku zemljama u razvoju da se izbore sa razaranjem uzrokovanim klimom, kao što su poplave i suše.

Saopštenje je takođe uključivalo obaveze da se ubrza „fazno smanjivanje energije iz uglja“ i da se u srednjoročnom periodu postepeno ukinu „neefikasne subvencije za fosilna goriva“, u skladu sa COP26 paktom iz Glazgova.

  • IVAN

    16.11.2022 #1 Author

    Dobro su se setili,bilo je vreme.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...