EU još nema odgovor na američke subvencije

Evropska industrija razmatra selidbu preko Atlantika

AnalizaEUSvet

12.1.2023 14:08 Autor: Vladimir Jokanović 6

Evropska industrija razmatra selidbu preko Atlantika Evropska industrija razmatra selidbu preko Atlantika
Evropska unija treba da odgovori na mere koje su neke zemlje preduzele u sopstvenom interesu, poput američkog Zakona o smanjenju inflacije (IRA), rekao je... Evropska industrija razmatra selidbu preko Atlantika

Evropska unija treba da odgovori na mere koje su neke zemlje preduzele u sopstvenom interesu, poput američkog Zakona o smanjenju inflacije (IRA), rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry Breton).

„Moramo da reagujemo kao što smo reagovali tokom krize Covid-19“, naveo je Breton. On je dodao da je najvažnije da partneri iz EU obezbede da „svi zajedno radimo na izgradnji i dizajniranju adekvatnog odgovora“ u cilju zaštite evropske industrije i održanja jednakih uslova na unutrašnjem tržištu i na globalnom nivou, prenosi Euractiv.

Evropski komesar predložio je da se u EU razviju industrijski sistemi uporedivi sa onima u SAD. „Vreme je da pošaljemo važan signal našoj industriji“, istakao je Breton. On je naglasio da je uveren da će Evropska komisija novim merama doprineti nastojanjima da se pomogne evropskoj industriji da parira konkurenciji.


Breton je najavio da će Brisel predložiti novo zakonodavstvo o čistim tehnologijama kako bi se obezbedilo da ista vrsta subvencija za investicije bude dostupna u Evropi kao u SAD, i da se poštuju jednaki uslovi između zemalja članica EU. EK će takođe predložiti osnivanje fonda za pokrivanje specifičnih potreba.

Podsetimo, američki Zakon o smanjenju inflacije predviđa izdašne fiskalne podsticaje kompanijama koje ulažu u SAD u cilji smanjenja emisije ugljenika za 40 odsto do 2030. godine.

Foto: Unsplash.com

Nemačka treba da diverzifikuje svoje međunarodne poslovne partnere i da se fokusira na nove regione sveta, rekla je glavna ekonomska savetnica vlade Monika Šnicer (Monika Schnitzer). „Azija je više od Kine, a Amerika je više od SAD“, navela je Šnicer, prenosi Investing, pozivajući se na Reuters.

Ona je ocenila da je američki Zakon o smanjenju inflacije „diskriminatorski“, jer samo kompanije koje su lokalne ili predstavljene u trgovinskim sporazumima imaju koristi od američkih subvencija, dodajući da Nemačka ne bi trebalo da deluje sama u subvencionisanju. „To je pogrešno, jer mi vidimo Evropu kao zajedničko tržište i moramo da delujemo zajedno. Mi kao EU treba da se strateški pozicioniramo“, rekla je Šnicer.

Belgijski premijer Aleksandar De Kro (Alexander De Croo) optužio je SAD za agresivnu taktiku i njihov uticaj na navodno prijateljske nacije. „SAD, naš partner, zove našu industriju i pita, zašto investirate u Evropi? Trebalo bi da dođete u SAD“, rekao je De Kro za Financial Times. On tvrdi da su belgijske hemijske i kompanije i čeličane iz Belgije već pozvane da prenesu svoje poslovanje preko Atlantika.

Tokom državne posete Vašingtonu u decembru, francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) upozorio je da će IRA podeliti Zapad i da je neophodno koordinirati političke agende. Italijanski ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti (Giancarlo Giorgetti) pozvao je na usklađen odgovor EU na politiku SAD za koju je naveo da predstavlja pretnju po ekonomiju Italije. „Neke italijanske kompanije razmišljaju o preseljenju proizvodnje u SAD prema IRA šemi. To bi bila katastrofa“, rekao je Đorđeti.

Američki Zakon o smanjenju inflacije predstavlja program podrške američkoj industriji vredan 430 milijardi dolara, koji je usvojen u avgustu prošle godine, a primenjuje se od 1. januara 2023. Iz Brisela navode da u američkom Zakonu za smanjenje inflacije postoji najmanje devet tačaka koje su potencijalno u suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine, kao što su poreske olakšice za električne automobile proizvedene u Severnoj Americi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...