U regulativi SAD diskutabilno najmanje devet tačaka

EU ozbiljno zabrinuta zbog američkog Zakona o smanjenju inflacije

BankeEU

10.11.2022 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU ozbiljno zabrinuta zbog američkog Zakona o smanjenju inflacije EU ozbiljno zabrinuta zbog američkog Zakona o smanjenju inflacije
Države članice Evropske unije odlučno su stale protiv Zakona o smanjenju inflacije američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), jer strahuju da bi ova regulativa... EU ozbiljno zabrinuta zbog američkog Zakona o smanjenju inflacije

Države članice Evropske unije odlučno su stale protiv Zakona o smanjenju inflacije američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), jer strahuju da bi ova regulativa mogla naneti štetu evropskim kompanijama i ekonomijama.

Ministri finansija 27 članica EU raspravljali su o sveobuhvatnom američkom zakonu, koji su zakonodavci u SAD odobrili u avgustu i koji uključuje rekordnih 369 milijardi dolara potrošnje na klimatske i energetske politike. Otpor evropskih zvaničnika usledio je nakon što je Evropska komisija saopštila da postoji “ozbiljna zabrinutost“ u vezi sa dizajnom finansijskih podsticaja u američkom paketu mera, prenosi Dnevnik.rs, pozivajući se na CNBC.

„Svaki ministar (u EU) saglasan je da ovo jeste zabrinjavajuće na evropskom nivou i da treba da se razmotri koje bi rešenje bilo najbolje“, izjavio je zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljive prirode problema.

On je dodao da “postoji politički konsenzus (između 27 ministara) da američki plan ugrožava evropsku industriju”.

Iz Brisela navode da u američkom Zakonu za smanjenje inflacije postoji najmanje devet tačaka koje su potencijalno u suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine. Jedan od najvećih kamena spoticanja za Evropljane su američke poreske olakšice za električne automobile proizvedene u Severnoj Americi. To bi moglo da stvori problem evropskim proizvođačima automobila koji se fokusiraju na električna vozila, kao što je Volkswagen.

„Ono što mi na kraju tražimo jeste da EU, kao bliski saveznik SAD, ima status sličan onom koji imaju Meksiko i Kanada“, rekao je evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis na konferenciji za medije.

Sličnu zabrinutost su izrazili i južnokorejski zvaničnici, s obzirom na to da bi set američkih mera mogao da ograniči poslovanje automobilskog proizvođača Hyundai i drugih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama. Zvaničnik EU rekao je da je francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) poručio kolegama da ne traži oštru negativnu odluku protiv američkih prijatelja, već da želi da ovo bude „poziv za buđenje“ evropskim kolegama koji treba da zaštite interese domaćih preduzeća.

Francuski zvaničnici se dugo zalažu za stratešku nezavisnost, odnosno da EU bude nezavisnija od Kine i SAD, recimo, pružanjem podrške sopstvenoj industriji.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je prošlog meseca izjavio da bi EU trebalo da razmotri regulativa „Kupujmo evropsko“ kako bi zaštitila domaće proizvođače automobila.

„Potrebna nam je regulativa „Kupujmo evropsko“, poput one koju imaju Amerikanci. Moramo da rezervišemo subvencije za naše evropske proizvođače“, rekao je Makron u intervjuu za televiziju Frans 2, dodajući: „Imate Kinu koja štiti svoju industriju, SAD koja štiti svoju industriju i Evropu koja je otvorena kuća”.

Direktor Evropskog centra za međunarodnu ekonomsku politiku Fredrik Erikson (Frederick Erickson) rekao je za CNBC da je „očigledno da EU ima legitimne razloge za zabrinutost zbog Zakona za smanjenje inflacije i direktne i indirektne diskriminacije u njemu“.

 • VERA

  13.11.2022 #1 Author

  Svako treba da stiti svoju privredu i ekonomiju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.