Predizborni govor predsednika SAD

Bajden izbegao da pomene inflaciju, upozorio na opasnost od Trampa

SvetVesti

3.11.2022 14:25 Autor: Vladimir Jokanović 7

Bajden izbegao da pomene inflaciju, upozorio na opasnost od Trampa Bajden izbegao da pomene inflaciju, upozorio na opasnost od Trampa
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je u Vašingtonu u govoru pred izbore za Predstavnički dom i Senat naredne nedelje da je demokratija... Bajden izbegao da pomene inflaciju, upozorio na opasnost od Trampa

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je u Vašingtonu u govoru pred izbore za Predstavnički dom i Senat naredne nedelje da je demokratija u SAD opasno blizu raspada. On je naveo da se birači ne susreću često sa pitanjem da li će glasanjem sačuvati demokratiju, ali da je ove godine to slučaj.

Predviđanja pokazuju da će posle izbora 8. novembra republikaci preuzeti kontrolu u Predstavničkom domu Kongresa, dok će trka za Senat biti nezvesna. Bajden je okrivio svog prethodnika Donalda Trampa (Donald Trump), ne pominjući ga imenom, za raspirivanje podela u zemlji i za poricanje rezultata predsedničkih izbora, prenosi Politico.

Bajden je naveo da „Trampovi pomoćnici“ koji negiraju izbornu volju „trče za sve nivoe funkcija u Americi“. Za razliku od nekih drugih istaknutih članova Demokratske stranke, poput bivših predsednika Bila Klintona (Bill Clinton) i Baraka Obame (Barack Obama), Bajden nije ni pomenuo temu inflacije koja je u SAD već mesecima na najvišem nivou u poslednje četiri decenije.

Aktuelni američki predsednik ocenio je da veliki deo opasnosti za SAD predstavljaju republikanci okupljeni u Trampovom pokretu MAGA. „To je put ka haosu u Americi. To je bez presedana, nezakonito i neameričko“, rekao je Bajden referirajući na republikanske kandidate u Arizoni, Mičigenu, Minesoti i Nevadi, koji su doveli u pitanje rezultate izbora 2020. godine.

Pre Bajdenovog govora, neki demokratski savetnici naglasili su važnost balansiranja ekonomskih pitanja, koja mnogi birači smatraju prioritetnom temom i pretnji demokratiji. Bajden je međutim, samo usputno pomenuo ekonomiju i tako reći u potpunosti se fokusirao na demokratski proces. Analitičari upozoravaju da visoke cene nafte i goriva predstavljaju ozbiljnu pretnju za demokrate.

Mnogi republikanci ocenili su da je Bajden odbio da govori o pitanjima koja najviše brinu građane, kao što su inflacija, nelegalna imigracija, kriminal i „probuđeni militarizam“, zbog toga što je njegova politika i „nesposobna administracija“ nisu uspeli. Bela kuća je najpre objavila, a zatim obrisala objavu na Twitteru u kojoj su najavili najveće povećanje penzija u poslednjih 10 godina, nakon što je Twitter dodao da je to u kontekstu visoke inflacije.

  • CUPKA

    3.11.2022 #1 Author

    Svi nekako zaborave na inflaciju. I vesto.izbegavaju da govore o njoj.

    Odgovori

  • Jovana24

    3.11.2022 #2 Author

    Senilni čovek koji ne zna ni u kojoj se drzavi nalazi. Naravno, ma zivimo divno kako da ne.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    3.11.2022 #3 Author

    Ali lojalnost Trampa je uvek bolja od lojalnosti senilnog Bajdena koji ne može da se seti čemu je lojalan… 🙈🤔🙈😀

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.11.2022 #4 Author

    Sve sto ovaj djed izjavljuje meni je stvarno smesno.Verujem da mu je tekst pripremljen sta treba da kaze,ali ni to vise ne moze da isprati…

    Odgovori

  • Coka13

    4.11.2022 #5 Author

    Izgleda da svi političari vešto izbegavaju da pričaju o inflaciji. Predivno živimo svi, nema šta.

    Odgovori

  • DUSICA

    4.11.2022 #6 Author

    Covek je izgubljen u vremenu i prostoru nikada nije bilo ociglednije da precednik SAD se ne pita nista i ne odlucuje nista daju mu sta da procita i da kaze i tu se zavrsava njegov posao

    Odgovori

  • LUKA

    6.11.2022 #7 Author

    Sve je super blago nama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...