nova regulativa mogla bi da zada težak udarac evropskoj industriji

Pariz i Berlin se protive američkom Zakonu o smanjenju inflacije

Svet

20.12.2022 09:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pariz i Berlin se protive američkom Zakonu o smanjenju inflacije Pariz i Berlin se protive američkom Zakonu o smanjenju inflacije
Francuska i Nemačka zalažu se za „agresivan odgovor“ na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), kako bi se obezbedila konkuretnost Evrope u odnosu na... Pariz i Berlin se protive američkom Zakonu o smanjenju inflacije

Francuska i Nemačka zalažu se za „agresivan odgovor“ na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), kako bi se obezbedila konkuretnost Evrope u odnosu na Sjedinjene Američke Države, saopštili su ministri ekonomije dve zemlje.

Taj američki zakon predviđa ogroman paket subvencija domaćim proizvođačima, kako bi se smanjio uticaj inflacije na ekonomiju SAD, a to bi, kako je naglašeno, moglo da zada udarac evropskoj industriji koju već ugrožavaju visoke cene energenata, prenosi Euronews pozivajući se na Reuters.

Francuski ministar finansija i privrede Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) i nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) planiraju put u SAD u januaru, kako bi odbranili evropske ekonomske interese od uticaja pomenutog zakona. Oni su obećali nove mere podrške zelenoj industriji Evropske unije.

„Potrudićemo se da evropska industrija ima pristup raspoloživoj, bezbednoj i održivoj električnoj energiji kako bi mogla da ostane globalno konkurentna“, naveli su Le Mer i Habek u zajedničkom saopštenju.

Francuska vrši pritisak na Belu kuću da iskoristi svoja izvršna ovlašćenja i ublaži deo podsticaja u Zakonu o smanjenju inflacije, istakao je za Reuters poverljiv izvor iz francuske vlade.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je ranije tokom ovog meseca da cilj novog seta zakona o subvencionisanju domaće proizvodnje kompjuterskih čipova i opreme za obnovljivu energiju nikada nije bio da se isključe evropski saveznici, te da bi oni mogli da budu izmenjeni. Bajden nije detaljno naveo šta bi tačno moglo da se izmeni, a zakonodavne opcije su male.

Na Kapitol Hilu nema mnogo apetita da se ponovno otvaraju zakoni o kojima se žestoko raspravljalo i koje su letos usvojili i republikanci, pri čemu je malo verovatno da će oni biti voljni da udovolje demokratskom predsedniku nakon što su preuzeli kontrolu u Predstavničkom domu, ocenjuje britanska agencija Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...