Slom tradicionalnog poretka slobodne trgovine

„Kupujmo domaće“ u SAD, a uskoro i u Evropi

AnalizaU fokusu

25.11.2022 13:46 Autor: Vladimir Jokanović 0

„Kupujmo domaće“ u SAD, a uskoro i u Evropi „Kupujmo domaće“ u SAD, a uskoro i u Evropi
Evropska unija ima još malo vremena da pronađe odgovor na američki paket subvencija za zelena preduzeća u iznosu od 369 milijardi dolara i da... „Kupujmo domaće“ u SAD, a uskoro i u Evropi

Evropska unija ima još malo vremena da pronađe odgovor na američki paket subvencija za zelena preduzeća u iznosu od 369 milijardi dolara i da pokuša da spreči transatlantski trgovinski rat. Radna grupa Brisela i Vašingtona koja se bavi ovim pitanjem nije za sada postigla napredak u pregovorima.

Evropska industrija našla bi se na udaru uticaja američkog Zakona o smanjenju inflacije i njegovih odredbi „kupuj američko“. Bez subvencija, evropska roba ne bi bila konkurentna, pa se zbog toga u Evropi rodila ideja „kupuj evropsko“. Inicijativu je pokrenula Francuska, a sada je naišla na podršku Nemačke, prenosi Politico.

Iako Berlin snažno zagovara slobodno tržište bez intervencija države, sada se to menja usled straha da se trgovinski poredak menja, jer Vašington sledi primer Kine i priprema se za veliku državnu podršku industriji. Nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) rekao je da je EU potreban „snažan odgovor“ na američki zakon.

Prema njegovim rečima, to će podrazumevati brže odobravanje odluka Evropske komisije o državnoj pomoći, više subvencija, kao i nabavku lokalnih proizvoda. Habek je naveo da su zahtevi za lokalnim sadržajem dugo bili „nepoznati“ u EU, ali je ocenio da je Evropa već krenula tim putem u proizvodnjii mikročipova.

Foto: Pixabay.com

Habek je objasnio da bi takva mera mogla da se kvalifikuje za izuzeće prema globalnim trgovinskim pravilima sve dok EU može da dokaže da nije reč o stvaranju „nacionalnih“ prednosti, već o „strateškoj potrebi za suverenitetom, takođe u oblasti energetske politike“.

Da se stav Nemačke promenio, Habek je otvoreno saopštio uoči dva važna sastanka u petak, zasedanja ministara trgovine EU u Briselu i susreta nemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Sholz) i francuske premijerke Elizabet Born (Elisabeth Borne) u Berlinu.

Američki zakon o smanjenju inflacije, koji predviđa 369 milijardi dolara subvencija i poreskih olakšica za zelena preduzeća u SAD biće visoko na dnevnom redu oba pomenuta sastanka. EU strahuje da će zbog američkog zakona investitori napustiti Evropu i smetaju im diskriminatorne odredbe koje podstiču potrošače da „kupuju američko“, kada je u pitanju kupovina električnih vozila.

Jozef Sikela, češki ministar koji predsedava zasedanjem u Briselu, rekao je da želi rešenja do sledećeg sastanka odvojenog bilateralnig saveta za trgovinu i tehnologiju 5. decembra. „Za nas je važno da su SAD svesne naše zabrinutosti i da radna grupa mora da izradi rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane“, rekao je Sikela, prenosi Financial Times.

Mnogi evropski ministri izrazili su veliku zabrinutost i želju da trgovinski rat bude izbegnut, a nekoliko evropskih kompanija već je najavilo da će nastaviti da investira u SAD umesto u EU. Američki zakon koji obezbeđuje poreske olakšice i subvencije za američke kompanije za električna vozila, vetroturbine i zeleni vodonik stupiće na snagu 1. januara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.