Američki protekcionizam pretnja evropskoj industriji

EU strahuje od odlaska investitora

EUSvet

21.11.2022 14:33 Autor: Vladimir Jokanović 3

EU strahuje od odlaska investitora EU strahuje od odlaska investitora
Protekcionističke mere SAD, koje će stupiti na snagu 1. januara u okviru razvoja zelenih tehnologija mogu dovesti i do svojevrsnog trgovinskog rata sa Evropskom... EU strahuje od odlaska investitora

Protekcionističke mere SAD, koje će stupiti na snagu 1. januara u okviru razvoja zelenih tehnologija mogu dovesti i do svojevrsnog trgovinskog rata sa Evropskom unijom.

U EU postoji zabrinutost zbog paketa subvencija i poreskih olakšica od 369 milijardi dolara za podršku zelenom poslovanju u SAD, zbog čega u EU strahuju da će to podstaći kompanije da prebace investicije iz Evrope u SAD, prenosi Politico.

Podrška SAD domaćim zelenim tehnologijama mogla bi da naudi Nemačkoj i Francuskoj, jer će to podstaći kupce u Americi da kupuju domaće, a ne evropske električne automobile. Prema rečima potpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa, američki zakon sadrži „više nepravednih odredbi, koje krše pravila međunarodne trgovine“.

On je naveo da je cilj da evropske kompanije imaju isti pristup američkom tržištu kao meksičke i kanadske. Upitan da li se Brisel priprema za trgovinski rat, Dombrovskis je naveo da se zalaže za pristup „korak po korak“, kao i da u decembru slede razgovori sa Vašingtonom, preneo je Spiegel.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) kritikovao je zakon američke administracije, nazivajući ga neprijateljskim i nedoslednim standardima Svetske trgovinske organizacije. Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry Breton) izjavio je da će EU biti prinuđena da uzvrati na američki zakon.

Američki zakon predviđa poreske olakšice koje podstiču kupovinu samo onih električnih vozila koja su sastavljena u SAD i koja sadrže baterije od američkih komponenti. Trenutak za protekcionizam teško da je mogao biti teži za EU, a posebno u Nemačkoj, gde se već zatvaraju fabrike zbog visokih cena energenata.

Berlin ne želi da kompanije budu dodatno ohrabrene da napuste Evropu i pređu na druge lokacije, kao što su SAD. Francuska je dugo bila vodeći zagovornik jačanje evropske industrije uz pomoć državnih subvencija, dok je Nemačka bila ekonomski liberalna. Međutim, sada i zvaničnici u Berlinu razmišljaju o podsticajima za domaću industriju, kako bi konkurisali Amerikancima.

  • Jovana24

    21.11.2022 #1 Author

    A mislila sam da su drugari…

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.11.2022 #2 Author

    Sto je i prvobitan cilj Amerike,da sto vise oslabi Evropu…

    Odgovori

  • TATJANA

    22.11.2022 #3 Author

    Malo po malo, docice nam glave

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...