Evropska ideja za obnovu Ukrajine

Borelj predlaže plaćanje zaplenjenim ruskim novcem

EUVesti

9.5.2022 12:19 Autor: Vladimir Jokanović 2

Borelj predlaže plaćanje zaplenjenim ruskim novcem Borelj predlaže plaćanje zaplenjenim ruskim novcem
Evropska unija trebalo bi da razmotri zaplenu zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova obnove Ukrajine posle rata, rekao je visoki... Borelj predlaže plaćanje zaplenjenim ruskim novcem

Evropska unija trebalo bi da razmotri zaplenu zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova obnove Ukrajine posle rata, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell).

Borel je ocenio da bi bilo logično da EU uradi isto što su SAD uradile sa imovinom avganistanske centralne banke nakon što su talibani preuzeli vlast, nakon letošnjeg povlačenja američke vojske iz te zemlje. „Imamo novac u džepu i neko mora da mi objasni zašto je to dobro za avganistanski novac, a nije dobro za ruski novac“, naveo je Borelj, prenosi Reuters, pozivajući se na Financial Times.

Vašington je zamrznuo avganistanska sredstva nakon što su talibani preuzeli vlast u Kabulu i planira da deo novca iskoristi za pomoć avganistanskom narodu, dok će ostatak zadržati za moguće zadovoljenje tužbi protiv islamističkog militanata u vezi sa terorizmom. Zamrznute rezerve Avganistana u inostranstvu procenjene su na oko 3,5 milijardi dolara.


EU i njeni saveznici ograničili su međunarodne rezerve ruske centralne banke nakon što je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Ukrajini. Moskva je u martu saopštila da su sankcije centralne banke zamrznule oko 300 milijardi dolara iz njenih zlatnih i deviznih rezervi, što je oko polovine ukupnih ruskih rezervi.

„Jedno od najvažnijih političkih pitanja pred nama je ko će da plati obnovu Ukrajine?“, istakao je Borelj. Financial Times ocenjuje da bi ideja o zapleni ruskih deviznih rezervi označila dramatičan potez koji bi verovatno uznemirio druge vlade koje imaju komplikovane odnose sa EU i njenim partnerima.

  • GOCA BG

    9.5.2022 #1 Author

    To je moglo da prodje sa Avganistanom,ali sa Rusijom tesko…

    Odgovori

  • TATJANA

    10.5.2022 #2 Author

    Pa sigurno ce neko da plati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...