Teheran negira da šalje oružje za rat protiv Ukrajine

EU sankcije Iranu zbog isporuke dronova Rusiji

EUSvet

20.10.2022 14:35 Autor: Vladimir Jokanović 6

EU sankcije Iranu zbog isporuke dronova Rusiji EU sankcije Iranu zbog isporuke dronova Rusiji
Diplomatski predstavnici zemalja članica Evropske unije postigli su dogovor o uvođenju novih sankcija Teheranu zbog isporuke bespilotnih letelica iranske proizvodnje Rusiji, saopštilo je u... EU sankcije Iranu zbog isporuke dronova Rusiji

Diplomatski predstavnici zemalja članica Evropske unije postigli su dogovor o uvođenju novih sankcija Teheranu zbog isporuke bespilotnih letelica iranske proizvodnje Rusiji, saopštilo je u četvrtak češko predsedništvo EU. Teheran je negirao da je snabdevao ruske snage oružjem.

„Ambasadori EU složili su se o merama protiv subjekata koji isporučuju iranske bespilotne letelice“ koje se koriste u ratu protiv Ukrajine, navedeno je u saopštenju, prenosi Deutsche Welle. Države EU odlučile su da zamrznu imovinu tri pojedinca i jednog subjekta odgovornog za isporuke dronova.

EU je takođe spremna da proširi sankcije na još četiri iranska entiteta koja su se već našla na prethodnoj listi sankcija. Kancelarija visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost navodi da ima „dokaze“ da bespilotne letelice koje koristi ruska vojska potiču iz Irana.

Ukrajina tvrdi da ruska vojska u napadima sve više koristi bespilotne letelice „Shahed-136“, iranske proizvodnje, dok Iran izričito demantuje da je ruskim snagama isporučio oružje. Sjedinjene Američke Države ocenjuju da je snabdevanje Rusije dronovima protivno rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti UN.

Odluka EU o uvođenju antiiranskih sankcija došla je uoči sastanka Saveta bezbednosti UN koji su zatražile SAD, Velika Britanija i Francuska, da bi razmotrile napade dronovima u Ukrajini. Pomenutom rezolucijom Iranu je zabranjena prodaja konvencionalnog naoružanja do kraja 2020. godine.

Međutim, prema tumačenju SAD rezolucija zabranjuje bilo kakve transfere oružja koje bi potencijalno moglo da bude upotrebljeno za balističke projektile sa nuklearnim oružjem do oktobra iduće godine, bez posebnog odobrenja Saveta bezbednosti UN.

  • JANA

    20.10.2022 #1 Author

    Moliko su nemocni optuzuju Iran da je poslao dronove ,pore 5000 Ruskih Iran da salje neke igracke ,svasta …svako dobro xelim

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    20.10.2022 #2 Author

    Nije u skladu sa odredbama UN da Iran prodaje oružje Rusiji a jeste da Zapad besomučno naoružava Ukrajinu i samo dalje raspiruje rat. Koje neverovatno licemerstvo.

    Odgovori

  • TATJANA

    20.10.2022 #3 Author

    Ako se ovako produzi, nece biti dobro

    Odgovori

  • Anna

    20.10.2022 #4 Author

    Malo više se oseća sirova nafta iz Irana u ovoj priči

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.10.2022 #5 Author

    Ovo vec postaje groteskno!Da uvedu sankcije Iranu,stvarno je besmisleno…

    Odgovori

  • MAJALG

    23.10.2022 #6 Author

    Ali svi mogu da dostavljaju oruzije Ukrajini to je sve legitimno, kakvo licemerije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...