Amerikanci ostaju sa smanjenim prostorom da pojačaju pritisak

Nuklearni sporazum – status kvo koji trenutno odgovara Iranu i SAD

SvetU fokusuVesti

15.8.2022 12:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nuklearni sporazum – status kvo koji trenutno odgovara Iranu i SAD Nuklearni sporazum – status kvo koji trenutno odgovara Iranu i SAD
Bez obzira da li će Teheran i Vašington prihvatiti konačnu ponudu Evropske unije za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, svakako se u... Nuklearni sporazum – status kvo koji trenutno odgovara Iranu i SAD

Bez obzira da li će Teheran i Vašington prihvatiti konačnu ponudu Evropske unije za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, svakako se u ovom trenutku ne očekuje da proglase pakt mrtvim jer njegovo održavanje u životu služi interesima obe strane, poručuju diplomate, analitičari i zvaničnici.

Njihovi razlozi su, međutim, radikalno različiti, piše Reuters.

Za administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) ne postoje očigledni ili laki načini da se obuzda iranski nuklearni program osim sporazuma prema kojem je Iran pauzirao svoj atomski program u zamenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija SAD, UN i EU.

Korišćenje ekonomskog pritiska da se Iran prinudi da dodatno ograniči svoj atomski program, kao što je pokušao Bajdenov prethodnik Donald Tramp (Donald Trump) nakon što je odustao od sporazuma 2018. godine, biće otežane kada zemlje poput Kine i Indije nastave da kupuju iransku naftu.

Porast cena nafte izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu i javna podrška Moskve Teheranu bacili su Iranu ekonomsku i političku slamku spasa koja je pomogla ubeđivanju iranskih zvaničnika da mogu priuštiti odlaganje sporazuma sa SAD.

Obe strane stoga rado podnose status kvo, izjavio je za Reuters jedan evropski diplomata koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

To je potvrdio i anonimni visoki iranski zvaničnik: “Prodajemo našu naftu, održavamo razumnu trgovinu sa mnogim državama, uključujući i susedne zemlje, imamo naše prijatelje kao što su Rusija i Kina, koji su istovremeno u sukobu sa Vašingtonom… naš (nuklearni) program napreduje. Zašto da se povlačimo?”

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...