Vašington traži od Brisela da ograniči izvoz u Kinu

Da li će EU slediti američke sankcije prema Pekingu?

EUSvetVesti

1.11.2022 15:19 Autor: Vladimir Jokanović 3

Da li će EU slediti američke sankcije prema Pekingu? Da li će EU slediti američke sankcije prema Pekingu?
Sjedinjene Američke Države navodno podstiču evropske zemlje da nametnu trgovinska ograničenja kineskim kompanijama. Ograničenja bi bila slična kontroli izvoza kakva je nametnuta Rusiji, ali... Da li će EU slediti američke sankcije prema Pekingu?

Sjedinjene Američke Države navodno podstiču evropske zemlje da nametnu trgovinska ograničenja kineskim kompanijama. Ograničenja bi bila slična kontroli izvoza kakva je nametnuta Rusiji, ali evropski lideri izrazili su zabrinutost zbog takvih mera.

Uključivanje Evropske unije pomoglo bi SAD u ograničenjima koja su one već nametnule Kini, uključujući ona u vezi sa prodajom određenih kompjuterskih čipova kineskim kompanijama, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na saznanja Bloomberga.

U američkom Savetu za nacionalnu bezbednost naveli su međutim da ne razmatraju proširenje ruske izvozne kontrole na Kinu i da o tome nisu razgovarali sa Evropljanima. Ipak, američki trgovinski predstavnik sastao se u ponedeljak sa ministrima trgovine zemalja EU.

Prethodno je američko Ministarstvo trgovine za industriju i bezbednost saopštilo prošle nedelje da će SAD uskoro potpisati sporazum sa evropskim saveznicima kako bi ih uključili u nova pravila koja ograničavaju pristup Kine sofisticiranim alatima za proizvodnju čipova, prenosi Asia Times.

Zvaničnici EU razgovarali su o tome da postanu manje zavisni od trgovine sa Kinom, ali lideri nekih evropskih zemalja nerado će pristati na to, ističući da je situacija drugačije prirode od one sa Rusijom. Međutim, određeni broj zvaničnika EU izrazio je otvorenost za sankcionisanje robe kako bi se ograničile mogućnosti kineske vojske i žele da sarađuju sa SAD u nametanju mera zaštite trgovine protiv netržišnih ekonomija, uključujući kinesku.

Kineski mediji i zvaničnici sumnjaju da Amerikanci, jednostavnim traženjem, mogu da ubede Evropljane da odustanu od unosnog izvoznog tržišta. Uprkos tome, mediji podsećaju da su SAD još 2020. godine sprečile Holandiju da izvozi u Kinu opremu za ultraljubičastu litografiji, koja se koristi za izradu vrhunskih čipova manjih od 22 nanometra.

  • BIJUTI27

    1.11.2022 #1 Author

    Ne verujem, ništa od toga..

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.11.2022 #2 Author

    Mislim da do toga nece doci,mada kada je politika u pitanju,sve je moguce…

    Odgovori

  • TATJANA

    2.11.2022 #3 Author

    Evropa treba da vodi računa o svojoj ekonomiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...