Kineski proizvođači preuzimaju vodeću ulogu, a Apple se okrenuo svojim čipovima

Intel „pauzira“ zapošljavanje u okviru mera štednje

SvetU fokusuVesti

9.6.2022 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Intel „pauzira“ zapošljavanje u okviru mera štednje Intel „pauzira“ zapošljavanje u okviru mera štednje
Američki IT gigant Intel zamrznuo je zapošljavanje u poslovnom segmentu odgovornom za čipove za desktop i laptop PC računare, kao deo niza mera za... Intel „pauzira“ zapošljavanje u okviru mera štednje

Američki IT gigant Intel zamrznuo je zapošljavanje u poslovnom segmentu odgovornom za čipove za desktop i laptop PC računare, kao deo niza mera za smanjenje troškova.

Prema dopisu poslatom u sredu, Intel „pauzira svako zapošljavanje i stavlja sve zahteve za posao na čekanje“ u svojoj računarskoj grupi za klijente. Navodi se da će nova procena za dozvolu zapošljavanja biti doneta za dve nedelje, kada divizija ponovo proceni svoje prioritete i situaciju, prenosi Reuters.

„Verujemo da smo na početku dugoročnog ciklusa rasta u industriji poluprovodnika i da imamo pravu strategiju“, navodi se u saopštenju kompanije Intel. „Povećan fokus i prioritet u našoj potrošnji pomoći će nam da prebrodimo makroekonomsku neizvesnost, izvršimo našu strategiju i ispunimo obaveze prema kupcima, akcionarima i zaposlenima.

Akcije Intela pale su za skoro 28 odsto u protekloj godini i kompanija je saopštila investitorima da se pripreme za niže bruto marže nego što je istorijski zarađivala jer troši velike količine da bi sustigla rivale poput Taiwan Semiconductor Manufacturing, čija je proizvodna tehnologija pretekla Intelovu.

Grupa za klijente kompanije je najveća po prodaji, generišući 9,3 milijarde dolara od svojih 18,4 milijarde dolara prihoda u poslednjem kvartalu. Nekada dominantni, Intelovi čipovi za desktop i laptop računare suočavaju se sa povećanom konkurencijom od strane Advanced Micro Devices Inc, a odeljenje je izgubilo Apple kao kupca nakon što je ova kompanija počela da koristi sopstvene čipove.

Memorandum poslat u sredu takođe navodi druge mere za smanjenje troškova, kao što je otkazivanje nekih putovanja, ograničavanje učešća na industrijskim konferencijama i uputstva da se sastanci grupe održavaju virtuelno kada je to moguće.

U dopisu poslatom svim zaposlenima u utorak, izvršni direktor Pat Gelsinger rekao je da će kompanija „usporiti“ svoje zapošljavanje. Intel je na kraju 2021. godine imao 121.000 zaposlenih.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...