ušteda novca i životne sredine uz bolje korisničko iskustvo

EU uvodi jedinstveni punjač za sve telefone, tablete i laptopove

EUHi-techLifestyleVesti

7.6.2022 18:04 Autor: Stefan Petrović 7

EU uvodi jedinstveni punjač za sve telefone,  tablete i laptopove EU uvodi jedinstveni punjač za sve telefone,  tablete i laptopove
Nakon postignutog dogovora na nivou Evropske unije (EU), uskoro će korisnici mobilnih telefona, tableta i laptopova koristiti jedinstveni Tip-C punjač. Ovo je rezultat višegodišnjeg... EU uvodi jedinstveni punjač za sve telefone,  tablete i laptopove

Nakon postignutog dogovora na nivou Evropske unije (EU), uskoro će korisnici mobilnih telefona, tableta i laptopova koristiti jedinstveni Tip-C punjač.

Ovo je rezultat višegodišnjeg zalaganja, budući da je Evropska komisija (EK) pre više od decenije predložila jedan priključak za punjenje mobilnih telefona, nadajući se da će proizvođači telefona moći da pronađu zajedničko rešenje.

“Odlične vesti za građane, konačno je postignut dogovor o uvođenju jedinstvenog punjača za male uređaje. Prema mom nedavnom istraživanju, 92,9 odsto hrvatskih građana podržava uvođenje istog punjača za male uređaje. Naime, svi kod kuće imamo pune fioke punjača, a opet sa svakim uređajem moramo kupiti novi. Moja prva rasprava na tu temu bila je još davne 2013. godine, čim sam došla u Evropski parlament (EP)“, rekla je evroposlanica Biljana Borzan.

Prema njenim rečima, da se ova incijativa ranije sprovela u delo, ne bi bilo 110 tona otpada punjača, što sugeriše da je ovo pitanje ne samo ekonomije, već i ekologije i zaštite životne sredine, u spoju sa boljim korisničkim iskustvom.

Novi zakon, čiji je nacrt Komisija predložila prošle godine, a sa kojim se saglasio i Komitet EP za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača će osigurati da do jeseni 2024. svi telefoni, tableti i kamere imaju isti punjač. Za laptopove je rok do 2025. godine, a zakon obuhvata i igračke konzole, zvučnike, tastature, slušalice i slične manje uređaje.

“Od velike je važnosti da se kvalitetno sprovede ovaj zakon, odnosno da uređaji bez punjača budu jeftiniji. Procena je kako će ovim predlogom građani EU godišnje uštedeti 250 miliona evra”, rekla je Borzan.

Inače, Apple-ovi iPhone uređaji se pune preko Lightning kabla, dok se uređaji zasnovani na Androidu napajaju preko USB-C konektora. Većina telefona koji se prodaju u EU su Android uređaji, te ostaje upitno kako će se primena novih pravila odraziti na tržište iPhone-a u EU.

Podsetimo, Apple je nedavno saopštio da bi predlog naštetio inovacijama i stvorio brdo otpada ako bi potrošači bili primorani da pređu na nove punjače.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...